Helt ovanlig helg

Har inte hänt ett dugg den här helgen, vilket känns väldigt ovanligt.

Jag har legat i sägen och läst, tittat på film, haft feber i 3-4 dar (denna gång mätte jag t.o.m. för att slippa skäll om jag behövde ringa nån), sytt gardiner, tillbringat 90% av min vakna tid framför datorn, haft allvarliga funderingar på mina kursval här borta, haft allvarliga funderingar på hur många år till jag ska läsa när jag kommer hem, funderat allvarligt på om jag ställt till det ordentligt med mina försäkringar, kommit på att jag faktiskt kan laga pasta till kvällsmat istället för att äta fil och mackor, haft tekväll med tyskarna (vilket inte kvalar in i kategorin "ovanligt " dock), klurat på fonem i tyska, svenska och finska språken samt undrat VARFÖR MIN DATOR ÄR SÅ JÄKLA SEG. Wasadata, I miss you!

En hel del tänkande alltså. Igår hade jag bestämt precis hur jag skulle göra och hur jag skulle lösa allt, men när jag vaknade imorse kändes det inte alls som ett bra beslut så jag får tänka igenom det igen. Pratade med tyskarna idag om det, men det känns fortfarande konstigt. Som om något fattades. Eftersom jag känner igen känslan vet jag vad felet är men inte riktigt vad det beror på.

Det första jag måste fixa är iaf försäkringsgrejen, men det är inte så lätt när inte en käft kan svara på frågorna. Frågar man försäkringsbolaget säger de något jätteluddigt som man måste läsa 15 ggr innan man fattar att det inte ens är ett svar, samt att jag ska prata med försäkringskassan i Finland och i Sverige. Bra, tack. Jag vet inte ens vad försäkringskassan i Finland heter och vem i hela friden ska jag fråga? Slumpmässig finne? Ja, men jag vet: "Anteeksi, mikä on "försäkringskassan" suomissa?" Jag menar, jag vet inte ens om den meningen betyder rätt sak eftersom jag inte kan hitta några vettiga meningar i min finskabok (om man nu inte vill säga att ens mamma är från Australien).

Ok, jag är lite irritarad nu. Roligt. Inte.

Men haha! Nu gick det faktiskt över lite. Jag tittade precis i grammatikboken för att se om det möjligen gick att hitta vad "på finska" heter men istället fick jag upp exemplet "Kalle åt ett äppel.". Bwahahaha! Ibland alltså. *suckar och himlar med ögonen*

Aja, jag får ta och reda ut det här iaf. Ska stanna hemma imorrn också eftersom jag inte har några lektioner då heller. Hade en finskakurs i Esbo på kvällen som jag tänkte gå på men det är bättre att jag blir helt frisk (så kanske det dörjer hela TVÅ veckor innan jag blir sjuk igen). Får ta och skriva det där mejlet till försäkringskassan i Sverige ändå även om det får mig att kvala in på listan "Top 10 över de klantigaste människorna inom EU" och fritt översatt lyder "Hej, jag har lite frågor. Jag undrar bla bla. Ja, jag vet att ni nu tänker "Pucko! Varför kollade du inte upp det tidigare?" men snälla, snälla, jäääättesnälla, säg bara vad som gäller och hur mycket mer jag kommer få betala för att jag försökte spara pengar så blir jag jättenöjd och glad och kan leva lycklig i alla mina dagar. Ja, iaf tills jag kommer hem igen och får en massa skit där istället.". Underbart. Ta ett djup andetag and pocket you pride.



Äsch, jag som inte skulle skriva så mycket utan lägga upp massa bilder istället. Eftersom min rörelsesektor p.g.a. febern varit begränsad till min och Theklas lägenhet blir det lite utsikt från mitt fönster och den ryska "zupftorte":n som hon hade bakat idag. Var allt en läskig grej det där. Typ som såna chokladcookies ovanpå och sen chokladsockerkaka med nåt vaniljskrämsliknande gegg innuti.

image156

Och lite utsikt...
image159


image157
Om man tittar noga så ser man lite röda prickar nere på backen vid husen. Det är stenar som någon målat som flugsvampar. Söta =)

image158



Eller jo förresten, en grej var bra med att vara sjuk. Jag hann läsa ut min bok som jag fick i födelsedagspresent (tack Svarre!). "På Y-fronten intet nytt" av Peter Eriksson. Läsvärd och jag gillar författarens sätt att skriva (om man inte sträckläser). Handlar om förväntningar på och bilden av hur en man ska vara för att vara "en riktig man" samt varför den bilden måste uppdateras. Vissa saker var riktigt vettiga, andra höll jag inte med om alls, men på det hela taget en bok som iaf inte är slöseri med tid.

Nya gardiner

Äntligen! Att det ska krävas lite feber och en heldag hemma för att jag ska få fingrarna ur och fixa iordning saker. Har iaf sytt och fått upp mina nya gardiner nu. Känns bra. Om ni tittar på "före"-bilden förstår ni nog varför.

Före
image150

Efter
image151
Klar förbättring alltså.

Ska börja sy en duk till nattduksbordet och en löpare till lilla bortet framför fönstret också men har lite svårt att bestämma åt vilket håll jag ska lägga tyget. De nominerade är...
image152
...och...
image153

Av någon anledning ser den översta mer spännande ut än den understa, men bara på kort. Fusk när den ena tävlanden fullkomligt hånglar upp kameran. Nåja, jag får låta bli att sy duken idag bara och klura lite mer först. Vet ändå inte om jag har tillräckligt med svart kantband för att sy båda dukarna på direkten.


Såg en grym solnedgång igår. Bilden är tagen från den här våningens balkong (där man inte får förvara något överhuvudtaget p.g.a. brandskyddsregler. Kul ställe, gissa varför jag aldrig är där).

image154



Igår var det produktkurs igen. Fick gå upp lite för 6 på morgonen bara för att hinna med bussen. Sjukt irriterad, men lyckades vakna till tillräckligt lagom tills att jag kom fram så jag slapp uppföra mig oförskämt. Annars en klar favorit när jag blir väckt när jag sover eller tvingas umgås med folk när jag är trött. Påminner mig om att det idag är "Break Ice Party" i upphållsrummet här på gården. Jag kan inte gå pga ovan nämnda feber, annars hade det nog varit skoj. Får se hur jag gör med "buddy project" som börjar imorrn. Meningen att man ska träffa nytt folk o hitta på saker tillsammans. Vi kanske kan gå till apoteket och leta febernedsättande medel som första övning ;)

Produktkursen gick iaf bra. Råkade peka på en svensk flagga på skärmen och säga "vad bra, nu kan jag förstå vad det står också". Jäkligt klantigt. Nåja, nu vet alla att jag är svensk ("University of Linköping" låter ju inte direkt spanskt heller...) men än har jag inte råkat ut för något hatbrott ;) Har nog alltid haft en ganska snäv syn på vad rasism innebär men sen jag kom hit har jag fått vidga den lite. Fast en del grejer är bara komiska. En del blir så chockade över att höra att man är svensk utbytesstudent att de bara börjar skratta. Hände senast i förrgår när vi var på fest/mässa (liten variant av kalasmottagningen). När hon inte kunde sluta tyckte jag att det blev lite besvärligt och gick därifrån.

Men åter till projektgruppen. Det verkar vara ett trevlig gäng det där. Kommer säkert spy på några av dem efter ett tag, men just nu känns det bra. En del verkar överintelligenta, en del sjukt lata, andra väldigt pratglada och de flesta kunniga på sitt område. Känns sjukt kul att läsa en kurs där man verkligen får använda det man lärt sig och man inser hur mycket vettigt man ändå lärt sig på kogvet. Som det är nu vill jag inte läsa mastern, jag vill ta magistern och börja jobba. Ännu en bidragande del till det kan ju vara att jag är så sjukt omotiverad till att plugga överhuvudtaget. Har inte ens engagerat mig i finskan. Försöker styra upp det genom att börja på ännu en kurs (verkar vara med muntligt inriktad) på måndagar borta i Esbo. Kommer ändå behöva utöka mitt busskort dit, så då kan jag lika gärna göra nåt vettigt för pengarna.


Nehej, verkar inte ha så mycket att berätta och inga fler bilder att visa. Eller jo, jag har beställt biljett hem till jul nu. Har ingen aning om hur fort de går åt, så jag tyckte det var lika bra att få det gjort. Firar jul hemhemma och nyår i Finland. Kidnappar några kompisar så jag får sällskap. Ska bli riktigt kul att träffa dem igen =)

Projekt traktor

Yes, yes, yeeeeeeees! Jag ska bygga förvaringsutrymmen i traktorhytter =D Sjukt najs. Tror dessutom gruppen blir bra också. Förutom mig är det bara gruppledaren som är tjej och vi är 10 totalt så det ska bli spännande att se hur det går. Väldigt mycket designfokus på folks utbildningar iaf, jag var den enda som kvalade in att verkligen ta hand om användarbiten. Kommer blir sjukt kul att planera det här, risken är bara att det kommer gå ut över finskan. Får försöka tänka på att det var därför jag kom hit. Nåja, jag lånade iaf en lärobok på svenska på bibblan idag. Bibliotekarien sa att de bara hade böcker för finlandssvenska småbarn och muttrade nåt om att svenskar minsann inte vill lära sig finska. Hon fick nästan slag när jag sa att jag i så fall var ett undantag och började prata svenska med mig istället. Även om resten av befolkningen tenderar att vara bättre på engelska än svenska så är bibliotekarierna fortfarande grymma på det. Håller mig dock till engelskan det här året, nåt ska man ju lära sig.

Blir ett kort inlägg idag. Jag propsade iofs på att vi skulle träffas imorrn och skriva projektspecen, men banne mig inte kl 8.00 borta i Espo. Jag kommer få gå upp kl 5 eller nåt. Stöööööööön.

Itäkeskus och Vandaån

När man har gått upp äckligt tidigt (nåja) på morgonen för att gå på finskakursen och inser att den är inställd först när man kommer till lektionssalen blir man mer än bara lite irriterad. Nåja, vi hade annat att göra idag och dessutom tycker jag inte kursen är sådär jättebra. Eller rättare sagt, boken är kass. Den består mest av lösryckta fraser som "You, an engineer?" (jag menar när använder man en sån fråga? När man vill sänka någons självförtroende?) eller substantiv med ändelsekonstruktioner man aldrig använder (mamma gick och klurade på autoissanikinko i tre dagar innan hon kom fram till att det faktiskt rent grammatiskt var ett ord).

För att råda bot på den enorma tristessen att läsa en bok helt utan berättelser och texter i stil med "Det här är Erkki. Han är 10 år och bor i Helsingfors. Erkki tycker mycket om att äta glass..." som jag haft till alla andra språk jag läst, köpte jag idag två barnböcker i shoppingcentret i Itäkeskus (Östra centrum). Tydligen var det "det största shoppingsentret i hela Skandinavien. Mycket intressant med tanke på att Finland inte ens hör till Skandinavien. Stort var det iaf.

image144

Fick äntligen tag i ett stort spiralblock utan ränder eller rutor (hur svårt kan det vara att tillverka såna? Jag menar, inte ens Claes Ohlson hade dem) fast det var ett ritblock och i storlek A4+. Nåja, det duger tills jag kan leja nån som kommer på besök att köpa ett till mig, annars får jag vänta till jul.

Måste åka tillbaka dit minst 10 ggr för att hinna kika i alla butiker. Ska unna mig en riktig kläd- och skoshoppingdag snart, har inte köpt kläder på minst ett halvår och det sägs att den här vintern kommer bli rysligt kall. Hittade dessutom en galet stor eurokangasbutik vilket bådar gott för mina påslakansplaner. Jag tror dock jag skippar pizzan nästa gång. Den var god i början men efter att ha ätit en halv falukorv började jag må lite dåligt ("skinka" är tydligen ett ganska vitt begrepp som innefattar allt från knorr till falukorv). Kan ni fatta att jag faktiskt fick färska tomater på pizzan? Humor. Jag fattar varför han la på dem, men säger man "tomat, ost och skinka" så menar man nog oftast tomatsåsen. Kul var det iaf =)



Jag trodde jag skulle sova i flera dygn när jag kom tillbaks efter shoppandet. Blev dock väckt av en hyperaktiv tysk som ville gå och titta på Vandaån. Stöööön tänkte jag men ville passa på att vara ute när det var så underbart väder. Var ute i ungefär två timmar så idag hade jag iaf inte dåligt samvete för att jag fortfarande inte tagit mig till gymmet. Skyller på att jag inte fått mitt motsvarande LiU-kort och dessutom måste boka plats på passen minst 7 dagar i förskott. Galet!

image145
Folk verkar vara förtjusta i ballongflygning här. Har sett massor sen jag flyttade hit.

image146
Här är ån. Träden börjar få höstfärger nu. Tror det kommer vara väldigt vackert om ungefär en vecka när de börjar bli röda också.

image147

Här är det badplats på sommaren. Vera och jag intog lekplatsgungorna och snurrade tills vi mådde illa. Givetvis skulle jag upp och klättra i hopptornet sen, trots att jag är höjdrädd. Gick dock bra och jag kom ner utan att ramla i vattnet.

image148

image149

Jag behöver verkligen klippa mig ser jag på det här kortet. Det är mycket man behöver, just nu är det främst sömn, man vet ju aldrig om man har en finskakurs imorrn menar jag. Dessutom får jag reda på vilken projektkurs jag hamnade i imorrn. Spännande spännande. Hoppas hoppas hoppas det blev någon bra.

Hamnpromenad

(Det här skrevs igår men jag hade lite problem med att publicera och nu orkar jag inte ändra alla "idag" till "igår")



Lämnade mamma vid båterminalen vid halv fem efter en dags rännande i de stora varuhusen. Efter det strosade jag runt lite på Skatudden och i hamnen vid salutorget. Hittade en hel del fina, underliga och spännande hus och utsmyckningar på hus. Här kommer ett smakprov:

image122
Ok, den här var ju enbart ful, men ändå. Tyckte den förtjänade lite uppmärksamhet. Fanns precis vid vikingterminalen.

image123
Givetvis en till bild på domkyrkan ;)

image124
Några hus jag slumpmässigt sprang på.

image125
En innergård jag inte fullt lika slumpmässigt sprang in på. För dem som tycker att hissar är tråkiga.

image126
Tema innergård. Här kommer en till. Tycker särskilt det rosa huset var lite kul.

image127
Pöllöt. Uggor. (Lärde mig pluraländelsen för nominativ nyss =D)

image128
Mitt emot målet för färden som jag upptäckte efter ett tag att jag hade.

Och här kommer målet:
image129
Uspenskijkatedralen.

Mycket tacksam att fotografera så därför kommer här lite fler kort:
image130

image131

image132

Fin utsikt.
image133

image134
Vägen som skymtar nere till vänster var en av de första jag såg när jag kom till Helsingfors. Kändes lite underligt att titta på den och inse att jag varit här i nästan en månad nu. Känns som en livstid.

image135
Jag har saknat tryckknapparna till övergångställena, men trots att de är sällsynta fick jag en smärre chock när jag såg att de hade en bruksanvisning som tillbehör. Behövs det?

image136
Det fina med Helsingfors är att man lär sig ord väldigt smidigt eftersom man har som privata undertexter till allt. Har hört en hel del svenska på sistone, men ibland är det sjukt svårt att förstå vad de säger eftersom de pratar med en sån extrem finlandssvensk dialekt. Jag tror automatiskt att det är finska och stänger av förståelseneuronerna.

image137
Lite rester från den sovjetiska tiden. En tvåhövdad örn mitt på salutorget.

image138
Vinkade hej då till mammas båt när den åkte. Måste säga att jag var imponerad över hur snabbt det gick att vända den helt om och tuffa iväg mot Stockholm.

image139
Saluhallen. Mamma köpte säkert 10 kg korv där innan vi åkte till båten. Gissa vem som svor när hon fick släpa väskan över kullerstenen och spårvagnsspåren. Fast det var nästan värt det med tanke på att vi fick smakprov på världens godaste nakkikorv.

image140
Jag blir lycklig när jag ser såna här portar mitt i stan. Tänk att folk la ner så mycket arbete på att pynta husen förr. Otroligt.

image141
Däremot blir jag lite rädd när jag ser de här figurerna. Pohjola är ett av Finlands största försäkringsbolag, men jag vete fasen om jag tycker att filuren till vänster ser särskilt förtroendeingivande ut. Vid närmare eftertanke är den till höger ännu värre. Ibland är det lite dumt att rista in företagsnamn i husen för numera ligger deras kontor i ett annat hus på andra sidan gatan.

image142
Någon kommer äta duva till lunch. Kortet är från gamla studenthuset (tänk att staden faktiskt byggde ett sånt för att studenterna skulle ha någonstans att hålla till i) och jag tror att duvmosaren kan vara något från Kalevala (finska gudasagan) eftersom Väinämöinen stod i grannalkoven. Borde ta och läsa den så jag har lite koll.

Tog kortet när mamma och jag var på väg till Stockmann för att äta. Fick tag i grymt god oxwok. Har ni chansen så prova den. Halva nöjet var att stå och titta på när kocken lagade till den.


Avslutar med ett kort på järnvägsstationen. Det här är enligt mig hjärtat av Helsingfors och här tillbringar jag ohälsosamt mycket tid för att vänta på både folk och bussar. Underligt att jag fortfarande går vilse inne i byggnaden dock.
image143
Gatan i förgrunden är dessutom anledningen till att jag hittills gått vilse så fort jag försökt ta mig någon annanstans än från busshållplatsen till universitetet. Var tack vare mamma som jag kom på det, hon upplyste mig nämligen om att det inte alls var Mannerheimsgatan. Vilken det är har jag dock fortfarande inte riktigt koll på. Vågar inte chansa på någon ny förrän jag kollat upp det och styrt upp min mentala karta ordentligt.

På stan med mamma

Var på stan med mamma idag. Hade tänkt kika lite i affärerna men det visade sig att t.o.m. Stockmanns hade stängt på söndagar så det närmaste shopping vi kom var en turistbutik där de sålde glas från Kosta Boda, salladsbestick från Georg Jensen (dansk designer) samt julpynt.

Gick Norra esplanaden ner till salutorget och sen tillbaka och slog oss sedan ner på Café Esplanad som hade rykte om gigantiska sallader och kanelbullar. Ryktet visade sig stämma; kanelbullarna var groteskt stora och marängerna var ungefär lika stora som ett människohuvud. Inte var det särskilt dyrt heller om man tänker på att man får snyta ur sig nästan 20 kr för en kokosboll på caféerna hemma, medan bullarna här kostade 2-3 euro.

image106

Efter sallads- och bullfrosseriet gick vi till Kiasma, dvs moderna muséet. Underlig byggnad med en del riktigt skarpa, men oftast ohyggligt fula "konstverk". Modern konst är inget för mig, särskilt inte när någon slänger upp två ennyanssnorgula tavlor storlek 2 x 3 meter på väggen, bleker bort en liten fläck i ena kanten, döper det till nåt obegripligt och dessutom har mage att kalla det konst. Usch!

Lite bilder på byggnaden:

image107


Trappor är för mesar, vi bygger en ramp!

image108


Och från andra hållet...

image109


Lite spejsat måste jag ändå medge att det är. Kändes dock väldigt glest med utställningar (viket iofs var bra eftersom vi kunde smita ut därifrån mycket fortare då). Kändes mest som man gick dit för att se själva huset och inte tavlorna/fotona/videoinstallationerna. Fanns dock en del spännande vykort i turistshoppen på bottenvåningen som är värda att ta sig en andra titt på. Något jag däremot inte vill se igen var toaletten. Sjukt fula handfat. Jag väntade mig hela tiden att det skulle komma brunt vatten ur kranarna.

image110

Blääääää.



Lite bilder från Esplanaden och salutorget.

image111

Fest någon? Europaparlamentets informationskontor.


image112


image113

Jag är barnsligt förtjust i hus med mycket krusiduller och torn. Troligtvis därför jag tycker så mycket om den här staden.


image114

Hamnområdet med salutorget framåt till höger. Det ljusbruna huset en bit bort är svenska ambassaden. Uspenskijkatedralen syns i bakgrunden.


image116

Havis Amanda, Helsingfors mest toleranta staty. Varje år på Valborg (eller om det var 1:a maj) klär studenterna henne med blommor och sätter på henne en studentmössa.


Johan Ludvig Runeberg, Finlands nationalskald som bl.a. skrev texten till nationalsången och Idyll och epigram (alla som fått någon form av litteraturundervisning i skolan har garanterat läst minst en av dikterna i den samlingen). Står i parken mellan Norra och Södra esplanaden. Dagen till ära med en pippifågel på huvudet (fast med tanke på det ton fågelbajs han hade på huvudet så står den nog där ofta).

image120


Satt en kille i parken och var galet grym på att spela någon form av saxofon. Såg ut som en klarinett bortsett från att den var gjord i fel material och dessutom inte lät det minsta lilla som en. Antar det var en sopransaxofon eftersom den var så kort.
image119
Runeberg står längst bort. Fortfarande med pippin på huvudet. Galet kul eftersom det känns respektlöst på nåt vis.


image121

Såg en del caféer som hade stolarna och borden uppställda så här på sina uteserveringar. Schysst eftersom man kunde sitta och titta på folk som passerade på gatan framför. Tyskarna trodde att det kunde komma från Paris. Här en bild från Kämp café. Tyckte det var snyggt med alla växter och lite kul att de hade låst fast möblerna med en vajer.

Besök av äiti

Eftersom mamma skulle komma idag kände jag att jag ville få det lite snyggt här i lägenheten innan hon kom. Det som främst behövde fixar (bortsett från det kroniska diskberget) var gardinerna. Hade klurat länge på vilket tyg jag skulle köpa men insett att inget av de jag tittade på sist funkade eftersom de kostade minst 20 euro/meter och jag behövde åtminstone 6 meter. Finns inte att jag betalar drygt 1000 kr för gardiner jag kommer ha i knappt ett år. Iaf så släpade jag mig iväg till Eurokangas igen (gick inte vilse en enda gång, vilket är en smärre bragd för någon vars mentala karta över staden överensstämmer mer med Picassos Guernica än med Helsingfors). Var sjukt trött efter att ha suttit uppe till kl 6 på morgonen för att få färdigt ansökan till produktutvecklingskursen (fick sms:a tysken från samma kurs att jag inte kunde träffa honom förrän efter lunch eftersom jag behövde sova) så det var en pina när mobilen ringde kl 12. (Kan ju tillägga att jag ändå inte träffade tysken eftersom det var nåt knas med mobilen när jag ringde.)

Väl i affären gick jag ett varv och klämde, kände, drog och pillade på det mesta jag hittade (dock inte människor). Fick syn på ett rätt schysst grönt tyg som dessutom var billigt (drygt 6 euro/m) och funderade ett tag på det. Jag gillar ju grönt och sen tyckte jag att lägenheten behövde lite färg med allt vitt och grått jag har här. Tror jag övervägde regnbågens alla färger innan jag insåg att jag inte ville ha nåt checkt rött, trist blått eller pretentiöst grönt, jag ville ha ett silvergrått med svarta ringar och bollar =)

image102

När jag väl insett det var det "bara" att räkna ut hur mycket tyg jag behövde. Lättare sagt än gjort dock för det krävde 3 samtal till Thekla, 4 sidor klotter i mitt block samt ett hutlöst antal svordomar över att den finska mobilens miniräknare var annorlunda än den i min vanliga telefon (samma tillverkare konstigt nog). Som om det inte var nog fick jag för mig att jag behövde lite dukar också och givetvis så fanns det inget riktigt, riktigt svart tyg i hela affären (ville ha det till kanter). Jag vet för jag gick 5 varv och tittade på alla svarta tyger minst 3 gånger. Sen frågade jag personalen. Sen gav jag upp, köpte det jag kunde och gick till/vilse inuti Stockmann istället. Hittade till slut lite kantband som passade, men dock inte utgången. Blev irriterad att det inte ens gick att förstå vilket som var entréplanet plus att en av våningarna var märkt både som 2B och 4. Tror iofs man blir lite lat och kräsen av att läsa kognitionspsykologi i kombination med design, men lite krav måste man ändå få ställa.

Resultatet av dagen blev mycket spring och inga färdigsydda gardiner, men däremot en tupplur på 1½ timme. Behövde ladda upp inför den irländska puben vi skulle till på kvällen. Och vilken pub sen då, galet stor och miljoner gånger bättre än Onnela. Newcastleöl = lycka. Gick dit med två engelsmän (hon bor på min våning och han, tror jag, bor på samma gård som oss) samt en finne som Thekla och Vera hittade häromkvällen. Mycket trevligt folk allihop. Fick även förklarat för mig varför "alla svenska killar är bögar" samt varför finnarna, så fort man presenterar sig som svensk, ger en "jaså, du är en såndär översittare"-blicken. Det sistnämnda är för att de tror att alla svenskar är som stockholmarna. Haha, vilken snyting! I fortsättningen ska jag presentera mig som norrman. Språket blir inga problem, det kluriga är att jag aldrig ens satt en lilltå i Norge. Får väl googla fram nån bergsby som ingen nånsin hört talas om och läsa på lite om den ;)



I morse kom då alltså mamma. Mötte henne på terminalen (givetvis efter att ha glömt bort namnet på spårvagnshållplatsen och gått av fel) och därefter fick vi skjuts hem till mig av min kusin eftersom mamma hade en del packning och vi behövde låna en madrass. Jag har allt väldigt snälla kusiner =)

Mamma hade med brödrosten men hade glömt mina olinjerade block. Fattar inte att det ska vara så svårt att få tag i såna i Finland. Får väl köpa ett ritblock i värsta fall. Nåja, tekvällarna med tyskarna kommer bli mycket nyttigare nu när vi kan rosta bröd istället för att mosa i oss kakor och choklad ;)

Blev hämtade av kusinen och hennes dotter hemifrån igen vid fyratiden och så åkte vi hem till dem och åt supergod mat och beundrade deras hus. Den här gången lyckades jag faktiskt fatta hur vattenkranen på toan funkade. Visade dottern hus msn fungerar och förvarnade om att livet beståendes av 5-timmarpass framför datorn just hade tagit sin början.

Kvällens höjdpunkt var nog ändå när deras son, som just börjat läsa engelska, frågade mig "How old are you?" men inte riktigt uppfattade svaret. Han sa vad han trodde var svaret på finska bara för att kolla om han hade förstått rätt och jag trodde jag skulle få slag. Kolmekymmentä betyder trettio. Han la dessutom på några år till. Jag tänker vägra visa leg på systembolaget i fortsättningen.



image103

Skulle du tro att det här är dörren in till biblioteket? Det gjorde inte jag heller tills motsatsen bevisades av hyllmeter efter hyllmeter av böcker (plus en väldigt hjälpsam bibliotekarie) innanför. Det första biblioteket jag varit på där de faktiskt hyssjade åt en om man så mycket som viskade till varandra.



Svampen har slagit ut och dessutom förökat sig.

image104

Känns som det kommer bli en följetong det här. Följetong kommer mig förresten osökt att tänka på tv och därigenom på filminspelningen från häromkvällen. Har faktiskt en bild på fuskregnet. Johanna presenterar: Verkligheten bakom kulisserna del 2 (del 1 var rulltrappan utan trappa):

image105



Imorrn blir det stan och på kvällen fika med tyskarna.


Projektansökan

Det var inte direkt så här jag föreställde mig att den här dagen skulle sluta. Sitta uppe kl 4 på morgonen och skriva en ansökan till designkursen (tror förresten jag övergår till att kalla den produktutvecklingskursen istället). Lär ta minst en timme till dessutom.

Skitkul.

Nåja, det måste göras och egentligen är det ganska skoj att sitta och klura ut hur man ska sälja sin utbildning på bästa sätt för att få hamna i den projektgrupp som man vill. Är nog mest sugen på att designa förarhytten på en traktor. BIKS* light hehe... Är lite rädd att hamna i flum-Nokiagruppen (killen kunde inte sälja projektet och verkade inte själv fatta vad det handlade om, "bla bla... nån mackapär som man kan navigera i tre olika typer av 3D-världar med...") och jag hoppar av om jag hamnar i hundprojektet där målet var att utforma ett hjälpmedel för hundägare, så de kunde mäta hundes välbefinnande. Skärpning! Tror de på fullaste allvar att man faktiskt kan mäta sånt? Tragiskt nog den enda gruppen som uttryckligen ville ha kogvetare. Antar de var desperata och gick igenom förteckningen över vilka utbildningar studenterna på kursen läste och plockade alla.

Nåja... ska fortsätta skriva nu. Hörs.



*Beteende I Komplexa System

TV-bevakning

Det pågår nåt jätteskumt utanför mitt fönster. Dom lyser med starka strålkastare (och just nu har jag lite svårt att läsa vad jag skriver för jag råkade titta rakt in i en som lös in genom mitt fönster) och springer runt med vita skärmar á la såna man har när man fotar för att reflektera ljuset. Det faktum att det stod 3 lastbilar från YLE (motsvarande SVT) på gatan utanför kan ha nåt med saken att göra.

Undrar vem det är som har busat...

Återkommer när jag vet mer.


22:14

Ok, det här är jätteknäppt men dom spolade just bergshällen med vatten trots att det är ungefär 90% luftfuktighet ute. Dessutom verkar dom mer intresserade av huset mitt emot mitt o inte berget... kanske är för att det ska reflektera mer ljus.

Det här är bättre än bio, jag står i fönstret och tittar och slukar fazerchoklad i brist på "biogodis". Kallt som fasen så jag får ha morgonrocken på också. Måste fortsätta spionera nu!


22:20

Nu kom det förbi 3 spanska (tror jag) utbytesstudenter och sa att dom där nere höll på att spela in en film. Verkar ju inte hända jättemycket så något spännande nyhetsreportage verkar det inte bli. Hade varit rätt coolt med ett gisslandrama dock. Tror iofs inte jag hade varit så förtjust i att bo kvar efter något sådant.


22:24

Äsch det händer ju inget. Jag ger upp, det var ändå för kallt att stå i fönstret och titta.

(Lägg märke till den otroliga tidsåtgången sen jag skrev första gången [plussa på en timme för finsk tid]. Jag är helt enkelt inte utrustad med tålamod.)


22:50

Wohoo! Jag vet hur man gör fuskregn. Jädrar vilket ösregn dom fick till! Måste nog titta lite till ändå...



22:55

Nu blev det för kallt igen och dom slutade regna. Fick se en skymt av skådespelarna men det hördes inget för allt vatten och jag hade ändå inte fattat nåt eftersom dom pratade finska (antar jag iaf).

Undrade varför alla i tv-teamet sprang runt i regnrockar, men nu förstår jag. De hade typ en antenn som det sprutade vatten ur. Såg ut ungefär som en palm. Sen hade de den där grejen de spolade berget med förut och fortsatte spola det nu med, trots att det inte syns i bild. Förmodligen för att det ska se mer trovärdigt ut när vattnet rinner på marken. Underliga grejer dom hittar på. Vore coolt att få vara med om en filminspelning nån gång, men gärna när det är lite varmare och inte så rått ute.



Hade tänkt dra en analys om det finska språket här och sen berätta lite om designkursen, men det vore att förstöra en bra historia. Har nog ändå inget att skriva om imorrn så jag kan lika gärna ta det då.

Svamp

Nej, jag har inte dött, det har bara inte hänt nåt (helt otroligt va?). Eller igår hittade jag iofs två flugsvampar och idag såg jag en övningskörande spårvagn.

image101



Var på motsvarande folkbokföringen idag igen och bråkade lite om min uteblivna studentrabatt (vägrar betala 80 euro i månaden för busskortet bara för att jag har två kurser i Esbo).



Har börjat plugga nu iaf. Läser kognitiv neurovetenskap. Eller läser och läser, jag somnar mest. Bra strategi för att lära sig saker har jag hört... not. Insåg att jag är ett nattdjur när det gäller pluggande så jag får väl sitta uppe några timmar till helt enkelt.

Tills imorrn ska jag har lärt mig finska alfabetet (det är svårare än man tror att lära om o --> å, u -->o och y --> ~ ü) samt alla siffror. Jag kan redan räkna på finska, men problemet är att jag inte riktigt vet vilka siffrorna är var för sig. Iaf inte 4, 5, 6, 8 och 9.

Thekla och jag har börjat chatta lite på finska (dvs på engelska med inslag av finska ord). Ser mycket underligt (och troligtvis grammatiskt katastrofalt) ut, men det är kul =) Försöker börja med lite klassiska uttryck där interjektioner är temat. Har presenterat favoriter som "voi", "ni" samt "herranen aika" (tack mamma och Liisa för den sista) för tyskarna så nu är det bara att sätta igång. Kommer nog bli bra det här.

Öl i mataffären

Här kommer en försenad favorit från första kvällen på motsvarande NolleP. Vi skulle köpa öl i mataffären och jag var inte riktigt beredd på volymprocenten de hade.

image96
Eh, whut?

image97
Jag tror inte mina ögon. Fel på linserna?
(Lägg märke till att den sanna tysken inte reagerar alls.)

image98
Nooo!

image99
NOOOO!
4,7%.
I mataffären!

image100
Ursäkta, kan man få två? *hoppfull*

Johanna i chokladfabriken

image86

Idag var det äntligen dags för turen till Fazers chokladfabrik. Förväntningarna var stora och många och några av dem uppfylldes rentav. Hur mycket choklad skulle vi får äta, hur tillverkar man dumle och smög verkligen Johnny Depp omkring i fabrikslokalerna?

Det närmaste Johnny Depp vi kom var nog busschauffören. Tillåt mig:
image87
Nej, jag skämtar inte, det här var verkligen vår chaufför. Kul typ med torr humor.

Bussen såg för övrigt precis ut som en jag åkte med när jag gick i lågstadiet. Nostalgin fullkomligt öste över mig.

När vi skuttade ur bussen fullkomligt vällde lukten av choklad emot oss. Det var iaf vad jag trodde tills jag insåg att det var avgaserna från bussen.

Väl inne fick vi instruktioner om att inte fota i själva produktionslokalerna, att vi inte fick peta på något trots att vi tvättat händerna (föga förvånande) och att vi skulle få äta hur mycket choklad vi ville. Lycka. Fortsatte med att titta på lite filmer i ett konferensrum om historien om familjerna Cloetta och Fazer. Till min stora förvåning hade de båda företagen/familjerna slagit sig ihop för att bättre konkurrera ute på världmarknaden. Jag som trodde Cloetta köpte upp Fazer. Börjar förstå varför svenskar inte är så populära i Finland... Ska sluta berätta att jag är från Sverige när folk frågar, blir för mycket självuppfyllande storebrorsprofetia över det.

Guiden frågade om någon var från Sverige. Jag var den enda. Sen undrade han vilket företag jag föredrog av Cloetta och Fazer. Öööh... de gör choklad båda två, choklad är choklad för mig. Sa att de var likvärdiga. Han blev nöjd men dock lite förvånad över att jag föredrog center och inte, som resten av Sverige, tyckte att kexchoklad var favoriten. Sen undrade han om jag varit i Cloettafabriken någon gång. Jag var tvungen att ljuga och säga att jag varit där massor bara för att jag nästan bor granne med den (visst är jag hemsk?) =) Mycket roande när Ljungsbro i filmen beskrevs som "mitt ute i ingenstans" och därefter verkade klassas som världens metropol av honom. Jag sa som det var, det är trevligt där på sommaren.

Efter detta följde en hysteriskt rolig halvtimme där jag och Christin (mest jag) inte kunde sluta skratta. Vi var bara så himla glada över att vara där och det i kombination med vår utstyrsel utlöste någon form av "fnissig tonårspubertet". Kände mig som en kalv som just släppt ut på grönbete.

Ett smakprov från catwalken.
image88


image89


image90

Det pinsamma var att vi stod och flabbade hela tiden när guiden berättade om kakaoutvinning och till slut sa han till oss för han trodde vi skrattade åt hans engelska. Jobbigt, särskilt som det inte var något fel på den. Christin försäkrade honom om att bara hade kul åt mössorna men jag vete tusan om han trodde på oss.

På det hela taget fick vi inte se så mycket av tillverkningen, bara där de fyllde på praliner i chokladaskarna. Det bästa var att det blev fel när vi var där så roboten började kasta praliner på golvet istället. Mycket underhållande. Guiden tyckte att det var lite pinsamt så han tog oss därifrån.

Tog lite bilder på gamla blandkärl och andra apparater, pappa brukar vilja se sånt.
image93


Fick höra en del om själva företaget och hur det tog hand om sina anställda. Verkade måna väldigt mycket om dem för de hade dagisverksamhet, massor med idrottarmöjligheter med lag som vunnit flera företagstävlingar (tydligen hade de spöat Nokia några gånger) samt 4 bastuar (hade varit skandal annars) de kunde använda i samband med omklädningen. Ska man banne mig ha när man parkerar en fabrik i djupaste skogen (nåja) mitt ute i ingenstans (dvs Vanda).

Det bästa återstod dock: Provsmakningen!

image91

Man fick äta så mycket man ville men inte ta med sig något därifrån. "Ville" begränsades väldigt effektivt av "kunde" och efter chockladchocken på Fazers café förra veckan höll jag mig sansat till bara en bit per smak och struntade i dem man kan få tag i hemma. Ser lite ut på bilden, men tänker man på att det var två smaker i varje låda blir det en hel del.

På tal om att inte ta med sig något därifrån... Och om någon undrar så är det inte min mage som sticker ut, utan jag har stoppat choklad innanför tröjan också *ljug ljug* (Ursäkta blurret.)
image92

Efter provsmakningen fick vi gå till den pyttelilla chokladshoppen och köpa choklad till rabatterat pris. Jag blev så inspirerad av guidens tal till fäderneslandschokladen att jag nästan bara köpte blåa fazerchokladkakor. Köpte en påse mintpastiller också. Var säkert primad från pastillstolarna i konferensrummet. Var lite sugen på att skaffa en sån tills jag fick höra att de kostade 1000 euro, och ärligt talat, vem vill ha en mintgrön eller pastellrosa, gungbar plaststol? Jag.

image94

I biljetten ingick även en gottepåse. Vissa var visst lite väl ivriga att få sin...
image95

Tack o lov innehöll påsen inte bara choklad utan även fazerbröd. Trots min sansade konsumtion kommer jag nog inte vara sugen på choklad på några dagar. Får hålla mig till tuc-kex (nya favoriten) ikväll när Christin och jag ska dricka te. Thekla och Vera ska på avflyttningsfest men jag är för tillfället less på alla fester och vill bara stanna hemma och bli frisk. Kanske ska lära Christin hajsången också, hon har bett mig göra det någon dag.

Sjukilur i en bur

Har fått någon underlig förkylning med huvudvärk och bomullshjärna men utan nysningar. Sov till halv två idag för att kompensera för sen kväll och för konstant för lite sömn i två veckor. Behöver i princip bara klara mig till imorgon lunch eftersom jag kan åka hem sen och däcka hela helgen med runt 5 kg choklad som tröst. Imorrnbitti ska jag och Christin till Fazers chokladfabrik och frossa =) Vera och Thekla kunde inte komma med eftersom de trodde att de skulle ha föreläsning då (vilket de inte skulle visade det sig sen när anmälningslistan var full). Trist.

Igår var vi på Royal Onnela igen, denna gång iförda hemmagjorda fevingar tillverkade av strumpbyxor, ståltråd samt glitterlim från (surprise!) Tiimari. Blev inte galet illamående av de hysteriska tapeterna den här gången iaf. Kanske mer berodde på att jag åt 4 karelska piroger och andra finska specialiteter förra gången...lalala.

Någon har sagt/jag har läst att Onnela är Nordens största nattklubb med hela 16 rum. Om man räknar hallarna har vi fortfarande bara lyckats lokalisera 8. Får bli årets projekt. Var iaf riktigt trevlig igår. Som vanligt var jag fullast av alla (trots att jag pga magbråk inte drack någon alkohol alls) och när de spelade "Vill ha dig" på svenska fick jag ryck i den renbeklädda soffan och började sjunga med och dansa. Till min stora 40-årsfestsfasa dokumenterades detta av Theklas kamera.

image85
Det här är från förra gången vi var där. Ni förstår vad jag menar med tapeterna va? Något smarto hade satt upp "du får inte röka här"-symboler där och där på väggen, men man fick anstränga sig hårt för att se dem. Ingen singleton pop out där inte ;) 5 poäng till den som faktiskt kan lokalisera en på den här bilden.



Hade första föreläsningen i min Product Development Project-kurs (hädanefter "desginkursen") igår. Till min stora fasa ligger den i Espo, vilket innebär att jag förutom de 40 euro jag redan hostar upp varje månad för mitt busskort måste betala ytterligare 3,20 varje gång jag åker över gränsen. Om man inte som jag igår råkar trycka på kortläsarknappen två gånger kostar det alltså 6,40 för mig att ta mig till och från föreläsningarna.

Om jag tänker att mitt tryckarmisstag gjorde att resan kostade 9,60 känns det inte så hemskt, men räknar jag om det till svenska kronor och inser att det är nästan en hundring blir jag skitirriterad och arg igen på att de inte använde sig av kogvetare när de designade allt som har med bussarna att göra. Jag kunde dock inte bli så arg igår eftersom busschauffören skrattade så hjärtligt åt mig när jag tryckte fel, utan tyckte mest att det var komiskt. Ännu mer komiskt var det att jag försökte bryta mig in genom en dörr på busstationen som fullkomligt skrek "låst!" om sig. Ibland funkar kogpsyken bara inte i praktiken eller så har min hjärna inte laddat ner senaste versionen.

Men på tal om det! Jag blir skitirriterad. Ok, det är olagligt att ladda musik och film och grejer, men i huset jag bor har internetleverantören t.o.m. övervakning och man måste registrera sig för att få använda nätet. Christin mejlade och frågade varför man måste registrera sig och fick till svar "Operator must know users of the network. That is the only way how we can solve distribution of illegal material in the network." *mutter mutter*

Btw, det här är mitt hus. Skabbigt, eller hur? ;)
image84

Tänkte trösta mig med att gå till affären och köpa lite karelska piroger och fil på burk. Har lyckats (utan anstränging iofs) lära tyskarna att äta pirogerna med den enda som vågat äta filen var Thekla och hon tyckte det var jätteäckligt. Kanske är efter den rekommendationen som de tror att jag ljuger om allting (jag som är sämst på det). Tog en vecka att övertala dem om att det visst finns flygande ekorrar i Finland. Bevisades till slut med hjälp av Google. Pinsamt eller hur?

Ska till Christin sen och dricka te med de andra. Passa på att byta lite bilder med varandra också.

Finska

Wohoo! Igår började finskakursen. Jag hade hoppats på att få en riktig ragata till lärare eftersom min erfarenhet säger att de är bäst på att lära ut. Inget daltande alltså. Blev mycket nöjd när det kom in en medelålders kvinna och skrämde skiten ur halva klassen med sin attityd och övertygande stämma som förkunnade att det inte gick att vara 60 pers i en sal för 35 om vi skulle ha någon form av vettig undervisning här och de som inte hade skrivit upp sig på krusen (bl.a. jag) skulle välja någon av de andra grupperna. Jag hatade henne från första sekund och visste att det här skulle bli den bästa kursen under hela året. (För att förtydliga kanske jag ska förklara att de personer jag tycker sämst om i början är de jag kommer tycka mest om när jag fått spendera lite tid med dem.)

Jag kände igen en hel del grejer redan men på det hela taget fick vi lära oss att finskan är ett mycket sympatiskt språk eftersom genus är bannlyst (han och hon är samma ord, dvs "hän"), man inte skiljer på bestämd och obestämd form/har inga artiklar (auto = bil, en bil, bilen) och man sparar sjukliga mängder skog eftersom man inte behöver så mycket mellanrum mellan orden. Vi lärde oss ord som kirja = bok, avain = nyckel, yö = natt, en = jag gör inte (därav papperssparandet) samt autoissanikinko = i mina bilar också?.

Ändelser istheshit alltså. Bara det monsterlånga bilordet innehåller 5 st. Är det inte underbart?

Bara att börja plugga kasus nu. Känner redan igen genitiv och jag tror att jag snappade upp instrumentalis igår också (sjukt stolt). Tror även att jag lyckats lista ut att "-lainen" betyder "-sk/-isk" (typ finsk, svensk, mystisk osv). Har jag fel räknar jag med att mamma skickar ett upplysande sms ;)

(Det var iaf vad jag trodde igår när jag skrev inlägget. Idag fick jag veta att det betyder att man är från en plats. Verkar vara nåt knep med det där för jag har sett andra ord med den ändelsen som inte har varit platser. Nåja, mamma kanske får skicka ett förklarande sms ändå.)



Tog mig en titt in i domkyrkan igår efter att ha ätit italiensk glass på trappan nedanför med tyskarna. Den var inte lika trist som jag mindes, men fortfarande väldigt kal.

image81

Efter kyrkbesöket på 2 minuter släpade vi oss bort till Claes Ohlsson för att köpa ståltråd. Har aldrig sett en så kompakt butik i hela mitt liv. Var knappt så man kom fram med ryggsäck på ryggen. Ståltråden köpte vi för att göra fevingar till insparken ikväll. Har aldrig skrattat så mycket åt ett par strumpbyxor i hela mitt liv. Vingarna blev sjukt fula och Thekla vägrar nästan ha på sig sina men Vera och jag är så galet sugna på att ha dem så hon måste också =) Eller rättare sagt, igår när vi gjorde dem var jag sjukt sugen, nu är jag bara sjuk. Har dock hela dagen imorrn på mig att friskna till innan färden bär iväg mot Fazers fabrik på fredag morgon. Smarr!

På tal om inspark och nollning så insåg jag hur bortskämd jag är med den från LiU. Den är mycket mer välorganiserad och enligt mig mycket, mycket roligare. Den de har här känns mer som något som passar högstadiet eller gymnasiet. Igår såg vi t.ex. en hel klass som klädde på sig svarta sopsäckar mitt på senatstorget medan faddrarna hojtade i megafoner. Moget. Inga sittningar har de heller. Ska hetsa kogvetarna lite så de ordnar en, vill ju inte glömma bort hajsången helt medan jag är borta, menar jag.



Finns statyrer och spännande grejer lite överallt här i stan. Det roligaste är när de får en touch av modernitet, som t.ex. statyn "tre smeder" utanför Stockmann. Den som satte dit den rosa lappen använde den säkert bara som ursäkt för att få klämma lite på rumpan.
image82

Hittade den här trädstammen idag när jag letade (en gång till för säkerhets skull) efter multitouch-väggen som Jocke tipsade om. Den var inte där längre, men vad gjorde det när man kunde beundra en konstverk som detta?
image83
Är mest förtjust i den tjocka kvinnan, hon ser ut som tekannan i Skönheten & Odjuret.

Gardiner och pannkakor

Lånade den första kurslitteraturen idag. Neuroscience - the biology of the mind. Påminner lite om neuropsykologiboken så det ska väl inte vara helt omöjligt att ta sig igenom den. Måste ha läst och tentat av den innan EEG-kursen börjar i november. Har pratat lite löst med tyskarna om att ha möten en gång i veckan och diskutera vad vi läst bara för att få fingrarna ur.

Kommer ha en hel del att göra nu framöver känns det som. Finskakursen börjar imorrn (äntligen!) och på onsdag ska jag börja produktutveckla med tekfakare (och shit, det hade jag helt glömt, måste ha lärt mig vad "user cases", "scenarios" och "personas" är, eftersom jag inte behagade göra det när jag väl läste den kursen på LiU) plus att jag måste läsa neurovetenskapsboken. Mm, men biblioteken här är synnerligen trevliga ställen så det ska nog inte bli några problem. Var förresten i ett av, vad jag tror var, stadsbiblioteken idag igen. Otroliga takmålningar. Kul dock när man plastar in de korintiska krusidullerna högst upp på pelarna med gladpack för att folk inte ska pilla på dem.



Idag såg jag en kille i riktiga lederhosen på universitetet. Jag som trodde de var svarta.



Försökte styra upp livet här lite genom att skaffa en hemförsäkring och titta på gardintyg. Fick leta efter affären i en dryg halvtimme först bara. Mitt fel, jag hade mer eller mindre noll koll på var den låg. Eller rättare sagt så hade jag koll på ungefär var den låg, jag hade bara inte koll på hur själva staden runtomkring låg... Tittade på kanske 5 olika tyger lite mer seriöst men fick jordens beslutsångest. Fotade för att kunna bestämma mig senare men det kommer nog inte heller gå så bra. Har dock bestämt mig för att ha dem klara tills mamma kommer och hälsar på om två veckor. Tills dess kan vi ha en omröstning. Ni får helt enkelt säga vilken som är bäst och så kommer jag ändå ta den jag intalar mig sjäv att jag tycker mest om (efter 3 timmars vankande av och an i butiken, 3 dagar i sträck).

image74
Nr 1.

image75
Nr 2.

image76
Nr 3.

image79
Nr 4.

image78
Nr 5.

Tygerna bör bedömas med utgångpunkt från att min lägenhet till 99% består av färgen vit (förutom bokhyllan och fönsterbrädan som är gråa). Fönsterväggen är just vad den låter som, en vägg beståendes av enbart fönster. Det som behövs är förmodligen lite färg, men jag vill inte köpa nya gardiner till våren bara för att färgen inte funkar året runt.

Hmm... tog mig just en titt på den enorma yta jag måste täcka med tyg och insåg att jag förmodligen inte har råd med de där tygerna ändå. Kostar minst 19,90 euro/meter. Nåja, vi får se. Gardinerna jag har nu duger i vilket fall inte om jag inte vill bli neurotisk lagom till jul.


Hade riktigt trevligt ikväll. Tyskarna var här och vi åt pannkakor med spenat- och fetaoströra. Hur gott som helst! Vera och jag fastnade framför min dator sen när vi lyssnade på vilken musik jag hade där. (Insåg att jag måste uppdatera min spellista rätt ordentligt.) Efter ett tag skrattade vi så mycket att jag nästan trodde att vi hade druckit 3 glas vin var. Undrar vad det är med kranvattnet här...

image80
På tal om mat och sånt så var vi på Engel Café vid senatstorget idag. Jag är fortfarande lite chockad och tänker skylla på att jag är förvirrad över den nya valutan och inte riktigt vet hur mycket den är värd (för det är ju såååå svårt att räkna ut hur mycket det blir i svenska kronor...inte). I vilket fall lyckades jag köpa en tårtbit för 6,70 euro. Ok, sätt igång, skratta eller sätt i halsen eller vad du nu föredrar. Jag lovar, jag har aldrig ätit en bakelse så sakta förut. Maximal njutning per tidsenhet för pengarna så att säga. Den var iaf sjukt god (vad annars kunde jag tycka efter att ha fått den notan?). Tänker bara nämna lite snabbt att jag även köpte te för 2,60 euro. FATTA!! Fika för 90 kr. Jag är student för tusan! Men men, här i storstan lever vi glammigt. Nämnde jag att finnarna också använder begreppet "pappa betalar"? På svenska dessutom (tänker inte berätta varför, det sårar min stolthet för mycket). Såg ett skärp med det trycket på. Ska köpa det till min overall =)

Anyway, jag är glad ändå för imorgon börjar finskakursen =D =D =D Har förresten lärt mig min första kompletta, finska mening (som dessutom fick godkänt på uttalet från mamma när jag telefonerade med henne förut idag): Helsinki on kaunis kaupunki. Stämmer bra. Ni har ju sett bilderna.


Bland kogvetare och druider

Shit vilken dag! Helt stört. Fick ett mejl för vad jag skulle vilja kalla flera veckor sen, men med tanke på att jag inte var här då var det nog bara förra veckan. I vilket fall skulle det ordnas "trädvandring ledd av en druid" i botaniska trädgården. Jag ville mest se trädgården men tänkte att vad tusan, det är säkert schysst om man har en guide som visar en runt lite. Resultatet blev snarare en snabbkurs i vilka hallucinogena droger man kan få ut av vanliga finska träd (dvs det mesta som även växer i resten av Europa), en förfrusen rumpa samt att hela jag fullkomligt stinker rökelse.

Vi inledde med att bli förvirrade över allt folk som de släppt lös i trädgården samt i parken runt omkring. Visade sig vara Kaisaniemidagen (vilket visade sig vara namnet på parken, i min mentala värld var det antingen en stadsdel eller bara busshållplatsen) och halva Helsingfors var där och plockade gratisballonger från Helsingin sanomat till sina barn samt tittade på kampsportsuppvisning, i vilken de på ett mirakulöst sätt lyckades att inte sparka varandra i huvudet 15 ggr/sek.

Till slut hittade vi receptionen, där vi skulle mötas, i ett av växthusen och en man i vit yllesärk presenterade sig som druiden. Han var en riktigt trevlig engelsman som uppfyllde mina förväntningar i klädväg, något mer spartanskt kanske. Bortsett från att han hade jeans och vanliga svarta skor på sig under hade han förutom yllesärken ett skinnskärp med ett spänne i metall som såg ut som ett bagghuvud, ett halsband med någon runliknande krusidull samt två röda skinnslidor, varav den ena var för hans kniv och den andra för hans (håll i er nu) trollstav. Jag trodde på allvar att jag skulle trilla i backen när han berättade vad det var.

Vissa saker han berättade om var väldigt intressanta, t.ex. vad träden använts till i medicinska syften, men att förklara det hela med att det berodde på trädens själ och att man genom meditation skulle närma sig den är nog inte riktigt i enlighet med min världsbild. Visst, jag tror säkert att vissa löv kan lindra svullnader, men det beror snarare på de kemiska substanserna som utsöndras än att trädet förknippas med vatten- eller eldelementen.

image73
Jag ser helt kockobäng ut på bilden men jag ville inte be om en till. Det roligaste var nästan att han hade lite hemmagjord örtrökelse som han sålde, men den var förpackad i små vita plastburkar och såg galet industrialiserad ut (syns längst ner i bilden). Köpte ingen eftersom jag inte är så förtjust i rökelse i allmänhet och dessutom var det kåda i den, något som han brände borta vid lärkträdet. Det skulle trydligen lukta friskt och fräscht, men jag tyckte det luktade som en fräschare lightvariant av surströmming.
Det röda som sticker ner från hans skärp är för övrigt fodralet till hans trollstav.

Fick lite schyssta historiska tillbakablickar över druider i allmänhet och deras riter samt hur deras mytologi var sammanflätad med den grekiska och romerska. Snappade upp ett och annat om byggnadskonst (pålarna som bär upp Venedig är gjorda av al eftersom trät blir starkare när man stoppar det i vatten. Master görs gärna av lärk eftersom trädet växer väldigt rakt, högt och dessutom är starkt) och krigsföring (pilar gjorda av hassel är väldigt lätta, långa och tydligen sjukt farliga. Kunde genomborra en hel häst om man sköt tillräckligt hårt) samt retstickeknep (om man dricker te gjort på björklöv kissar man en hel dag).

Tydligen är det inte bara gräs som går att röka; jag vet inte hur många gånger han tipsade om att man skulle göra rökelse av det ena och det andra om man ville "förbättra sin klärvoajans" eller "sätta sinnet i ett annat tillstånd inför någon typ av andekontakt". Det var nog både pil och idegran som var särskilt bra för det, men med tanke på att idegran är livsfarligt att äta så kan jag förstå varför man börjar se spännande saker bara av att andas in det. Ser framför mig hur en ny trend sakta sprider sig i världen:

Harsch är för mesar, jag ska ut och röka gran!


Så, det här var iaf träden han pratade om:

al
sibisiskt äppelträd
rönn
hassel
ek
idegran
vitpil (eg. parasollpil)
lärk
annan pil (grön variant)
björk
tuja
(förmodligen någon mer som jag glömt bort)


Igår var vi en sväng till IKEA och jag köpte bl.a. sängbord och nattlampa. Tog bussen dit och fick vänta 100 år både på dit- och tillbakavägen eftersom busstidtabellerna och -kartorna här är en mardröm. Läser man kogvet kan man lika gärna falla i koma på direkten och spara en del obehag. Inte ens min kusin och hennes man som bor här i stan förstod hur busskartan fungerade när jag frågade om vägen till Eurokangas (gigantisk tygaffär). Jag skulle vilja tipsa den ansvarige om åtminstone en basic grej han/hon borde tänkt på: RITA UT DE FÖRBASKADE LINJERNA I OLIKA FÄRGER ÅTMINSTONE!!

Tillåt mig beskriva:
En karta över en stad man inte har någon koll på överhuvudtaget.
Namn som lika gärna kunde vara japanska, så lätt är det att minnas dem efter att man hört dem sägas.
En miljon linjer över kartan, och alla dessutom i samma nyans av mörkblått.
Busslinjenummer över HELA JÄKLA KARTAN (som snarare stjälper än hjälper)
Mörkblåa (samma nyans som linjerna och numrena) pluttar utan namn föreställandes busshållplatser längsmed linjerna.

Som om det inte var nog är tidtabellerna skit. På varje busshållplats står vilken busslinje det är samt när den bussen kommer till hållplatsen man är på (undantag IKEA-hållplatsen. Ligger iofs i Vanda så vi kan skylla på det). Det står även vilken sluthållplatsen är, men inte när man är där eller ens vilka andra hållplatser den passerar på vägen dit eller hur lång tid det skulle ta att ta sig till varje sådan. Varje gång man går av någonstans måste man alltså springa över gatan och kolla när bussen går hem igen eftersom bokversionen av tidtabellerna är totalt oläsbar (max tre hållplatser för varje linje och inga namn alls på andra hållplatser som passeras). Skruttigt!

IKEA-hållplatsen däremot var lite annorlunda. Den var faktiskt ännu sämre. Där fanns inte ens hållplatsen vi var vid med i tabellen utan bara startplatsen (som vad vi visste lika gärna kunde ligga i Lappland) och en annan "populär" hållplats (som kunde ligga i Estland). Vi frågade en tjej som stod där om hon kunde tolka åt oss, men hon var inte från Vanda (Vanda och Esbo är mer eller mindre två städer som växt ihop med Helsingfors, men man måste betala extra för biljetten om man åker över gränsen mellan dem) och visste därför inte riktigt när bussen skulle komma. Mycket roande när bussen bara går en gång i timmen. Skruttigt^2!

Nån som är sugen på att doktorera och i sinom tid bli professor på området är välkommen hit, en mastersuppsats är tyvärr inte tillräckligt för att reda ut röran.

Som vanligt var vi helt slut och ville egentligen bara sitta hemma och drägga med en kopp te, men vi var bjudna på KogVet-möte i samlingslokalen i nya studenthuset (jag tror det är det nya iaf, är lite förvirrande med alla hus utspridda över hela stan) och eftersom vi var galet sugna på att träffa kogvetarna från Finland så åkte vi dit. Man kan väl säga att stället var deras sektionsrum; mycket större än deras fikarum på psykologiinstituionen (och det som vi har i Kårallen) och mycket trevligare (bortsett från när någon försökte spränga trumhinnor med stereon).

Vi var redan sena när vi kom men det som bara var tänkt att bli en snabbvisit slutade med buss hem först halv ett. Var riktigt trevligt att träffa alla och se vad det var för underligt folk som pluggade där. Några hade varit på KVIT både ett och två år och jag lyckades sälja idén att åka dit i vår till Thekla (Christin och Vera åker tyvärr hem efter den här terminen), så om någon känner sig manad att ta emot oss stackars utsatta utbytesstudenter i maj blir vi väldigt glada. Känns förresten helt knäppt att komma och hälsa på på KVIT och inte vara den som tar emot folk.

Nåja, nu tänkte jag bygga ihop mitt nattdukbord och sen släpa iväg alla kartonger till förrådet som vi upptäckte igår kväll att vi har. Av någon underlig anledning har jag bara inte fått nyckeln dit (eller till tvättstugan) så jag får knacka på hos Thekla på våningen över och låna hennes.

Analfabet

Wohoooo! Jag har hittat en så sjukt ball kurs. Tekfakversion av KVTILLen med mer industrianknytning. Egentligen skulle man ha tagit 180 ECTS-poäng (120 gamla) men jag droppade lite ord som "personas", "scenarios" och "user cases" och fick tillbaks ett mejls om fullkomligt dreglade ner sig självt. Blev särskilt glad åt kommentaren  "It is OK for you to join the course. We actually want you on our course :)" KogVet istheshit! =D

En jäkla tur bara att jag tog med Användbara System-boken hit så jag kan läsa på lite; förväntas ju faktiskt kunna de där begreppen nu ;)


Känner mig lite som en analfabet nu såhär dagarna innan finskakursen börjar. Just idag saknar jag mest orden "kokbar" och "köttbuljong". Köttfärssåsen smakade urk och jag fattar inte att jag köpte samma créme fraiche som förra gången när jag visste att den inte gick att koka.

Bibliotek och Fazers café

Igår hittade jag paradiset på jorden (igen)... och dessutom två gånger. Vera ville gå till statsbiblioteket och låna lite skönlitteratur så vi träffades först i Minerva och åt lunch. Det fina är att lunch inkl. allt kostar 2,35 euro här (iofs lite beroende på hur många tallrikar och hur mycket dricka man tar) så vi köper i princip alltis mat på uni när vi är i stan. Jag är lite bitter att jag inte får laga mat och ta med i matlåda men mikrovägsugnar verkar vara en, om inte helt utdöd, så iaf utrotningshotad art här. Finns iofs en i sektionsrummet men med tanke på hur det ser ut där så är jag inte säker på att jag vågar använda den.

Jag fick följa med som tolk till bankomaten eftersom jag är den enda som känner igen sedelordet på finska. Ärligt talat vet jag inte ens om det står så, men det funkar när man trycker på den knappen iaf ;) Det roliga är att bankomaterna heter "Otto", precis som våran studentkoordinator på KogVet, så jag vet aldrig riktigt vart vi ska när vi ska till Otto.

Under tiden som jag passade på att höra mig för om en försäkring där började en asskön kille prata med tyskarna. Tror vi fastnade där i en timme och stod o flabbade åt honom mitt i banken. När jag säger banken menar jag inte ett vanligt trist bankkontor hemma med tankhöjd 2,40 m, jag menar den monsterstora salen i kompakt marmor med nationalromantiska statyer föreställandes "slit och hårt arbete" och en ekokapacietet som knäcker det mesta.

Väl på bibilioteket fick vi veta att de engelska böckerna fanns på våning 6. Vi var på ettan. Stööön. Thekla är inte så mycket för det här med hissar så det var bara att ta trapporna. Det verkar ha funnits måna underliga arkitekter i den här staden, i det här fallet hade han valt att kapa trappan på 3:e våningen. Spännande. Vi hittade en annan till slut iaf.

Biblioteket var helt sjukt mysigt, jag tror jag ska bosätta mig där. Tänk dig känslan man får precis när Harry Potter-filmen börjar (förutsatt att man faktiskt gillar dem) när musiken börjar spela. Ta mysigheten minus rysningarna (känns att rysa för ett bibliotkes skull) och du har känslan av att titta in i utrikiska avdelningen på ett av Helsingfors statsbibliotek.
image70
Tänkte parkera mig på golvet på översta våningen så fort jag har börjat någon kurs och måste plugga. Kombinationen av den där trappan och den låga takhöjden på våningarna utgör en spännande och lite förvirrande kontrast. För övrigt var det här trappan som sen gick hela vägen upp till 6:e våningen.

Ignosce mihi, pater, pecavi. Jag har syndat. Två gånger dessutom (om man inte räknar chokladen på Fazers för då slår mätaren i botten). Jag har pratat svenska. Till mitt försvar måste jag säga att det är svårt att förneka att man talar språket när man hivar upp ett svenskt körkort och bibliotekspersonalen ber om att få prata svenska istället för engelska eftersom hon är bättre på det. Sen har jag av någon anledning mejlat med Otto (inte bankomaten för den vet minsann inte vad svenska är) på svenska så jag åkte dit när jag skulle hämta ett papper hos honom. Började mejla på engelska efter det =)

Efter biblan var det tänkt att vi skulle gå till Engel Café vid sensatstorget eftersom det tydligen ska vara grymt gott. Att döma av de överfulla borden var det fler än vi som hade koll på det. Vi insåg situationens hopplöshet och gick till Fazers café istället. tårtorna kostade minst 5 euro hela bunten och en kopp choklad 3,20 men det var lätt värt det. Har aldrig ätit nåt så gott i hela mitt liv och chokladen var rena drömmen.
image71
Lägg märke till brickan. Såg ut som svart spets på och var helt galet passande om man såg resten av rummet.

image72
Varje bakelse ellet tårtbit var som ett litet konstverk, det var nästan svårt att äta upp dem. Vi tog varsin sort och sen smakade vi av varandra. Jag tog en med hallon och choklad och tyckte den var godast av alla eftersom man inte fick svår paltkoma efter en sked. Den mest spännande smaken var nog Christins som var choklad och chili (längst ner till vänster i bilden ovan).

Som med allt annat som verkar för bra för att vara sant så var det här det med. Envis som jag är var jag bara tvungen att dricka upp alla choklad och äta upp hela tråtbiten. Resultatet blev att jag fortfarande mår lite smygilla när jag tänker på chokladmousse. Tja, eller choklad, bakelser och grädde i allmänhet. Hoppas det går över till nästa fredag för då ska jag och Christin til Fazers chokladfabrik med ESN. Ingår provsmakning och rabatt i butiken =D


Igår fick jag mina sista flyttkartonger av min kusin och hennes man som var förbi en sväng. Blev också inbjuden på bastu + middag någong gång i oktober. Ska göra i ordning lägenheten helt idag och mejla lite lärare. Sen ikväll blir det te med tyskarna =)

Suomenlinna

Om det fortsätter så här kommer jag göra slut på en livstidsförbrukning endorfiner innan det är dags att åka hem. Idag och igår var två helt underbara dagar (igen).

Igår när jag vaknade sken solen som om den bara hade en sista dag på sig att skina. Eftersom det inte blåste heller var det perfekt väder för att åka till Suomenlinna (ok, det betyder Finlands borg, jag var bara tvungen att korrigera det ;) ) så jag, Vera och Thekla (Christin hade föreläsning och kunde inte komma) tog bussen och spårvagnen till salutorget nere vid hamnen. Därifrån går färjan ut till ön och det tar ungefär 15 minuter. Vi lyckades dock missa den med några minuter och hade 45 min att fördriva innan nästa gick. Tack o lov var tyskarna hungriga och propsade på att vi skulle äta lite mat i ett av fisktälten där. Åt friterad lax med vitlökssås som var helt galet gott. kostade bortåt 7 euro så det lär inte bli lunch där varje dag men det var helt klart värt det.

image40

image41
Typisk bild från salutorget. Man kan köpa nästan vilka grönsaker som helst och tycker man om det köper man en påse sockerärter och går och gnager på istället för godis.
De oranga tälten i bakgrunden är kaffetält där man kan köpa kaffe och kaka för troligtvis hutlösa priser. Har dock lovat min moster att jag ska gå dit och äta en munk någon dag.
Lägg märke till pumpan i bakgrunden. Den och en till var uppställda för att folk skulle låta bli att snubbla på repen som höll fast taket i backen. Tyckte det var riktigt fyndigt.

image42
Årets vintertrend sen några sekler tillbaka. Vem vill inte ha en rävsvans som kittlar i örat? Blev lite sugen på en bara för att de såg så roliga ut.

image43
Jag vill inte dra några sanningshaltiga slutsatser av det här fotot men faktum är att mitt huvud är ersatt av ett visa- och mastercardsklistermärke. Spännande.

image44
Helsingfors hamn sedd från färjan. Det bruna huset till vänster är svenska ambassaden.

image45
Usbenskikatedralen även den sedd från färjan. Ska dit någon dag och kika på ortodox gudstjänst tänkte jag. Moster igen som rekommenderat det.
Guldkupolerna på taket symboliserar 13 eldar som i sin tur symboliserar Jesus och de 12 apostlarna. Ni kan ju gissa vilken som är Jesus ;) Var helt sjukt grymt när solen lyste på dem, man såg den översta lysan ända bort till Suomenlinna.

image46
Nästan framme vid ön. Helsingfors hamn med Vikning och Silja Line-färjorna i bakgrunden. Faktiskt den vikingbåten som jag kom med hit.

Suomenlinna överträffade allt jag väntat mig av ön (tja eller öarna). Det var så otroligt vackert där när solen sken; trävillor med höga verandor blandat med borgbyggnader och tjocka stenmurar. Det är väldigt rofyllt där i och med att det knappt finns några bilar där. Man tror inte att det ska på verka så mycket som det faktiskt gör.

En finurlig grej är att kyrktornet extraknäcker som fyrtorn. Man kan se en glaskupa precis under korset om man inte gör som jag och fotar från en underlig vinkel.
image49
Den gamla försvarsborgen har satt sina spår. Runt kyrkan löper ett helt bisarrt staket som består av riktigt grova kättingar som är fästade vid tre upp-och-ner-vända kanoner. Onekligen väldigt passande.

image47
En mysig restaurang på en bakgård. Vi åt dock inte där eftersom vi var proppade sen laxen på salutorget.

image50
Endast avsett som ögongodis.
Vi räknade ut att husen i bakgrunden som ser ut som Linköpings slott (d.v.s. helt krumelurbefriade och därför extremt tråkiga) måste vara bostadshus. Det stod bilar och cyklar parkerade utanför och det fanns t.o.m. en lekplats där det lekte några barn.

image51
Är man i Finland är det ett måste att testa en sån här dubbelhammock (vet faktiskt inte vad det heter). Man gungar genom att pressa golvet framåt med fötterna. Den här gnisslade så mycket att vi var rädda att det skulle höras bort till Helsingfors.

image52
En helt galet stor och hög veranda. Har på något vis fått för mig att det är typiskt finskt men jag får fråga mamma efter korrekta uppgifter innan jag lovar nåt. I det här huset finns för tillfället ett café.

image53
Framtiden (eller iaf Microsoft) tycks ha hittat även hit.

image54
Fråga inte.
För lite mer turistinfo kan jag berätta att det borta vid valvet sitter en plakett som berättar att Suomenlinna infördes på UNESCOs världsarvslista 1991 i egenskap av "ett unikt minnesmärke över militär arkitektur". Inte värt att ifrågasätta när man varit där och sett det.

image55
Innuti en av borgarna.

image56
Vi hade roligt åt den där gräsanden. Vera och särskilt Thekla fotade som om de aldrig sett en and förut.

Blir på det hela väldigt mycket tyskskämt, särskilt Vera åker på lite vänskapliga smådissar för att hon är från Bayern (vilket tydligen är det bundesland övriga Tyskland driver mest med). Vi har skrattat åt fördomar om tyskar i tre dagar nu sen Thekla och Vera mitt i Helsingfors lyckades få syn på två tyskar i lederhosen. Jag tycker fortfarande det är helt sjukt kul. Samtalet gled in på joddling häromdagen och det visade sig att Vera faktiskt kan det lite grann så nu går nästan all vår energi åt till att övertala henne att göra det. Får se om vi lyckas.

Ska även försöka omvända dem genom lite terapi och få dem att inse att man inte är alkis och gatuliggare bara för att man bär öl i en plastkasse från närmaste matafffär.

image57

image59
Kanoner.

image58
Jag börjar förstå varför kuststadsbor blir så hispiga av att det inte finns något vatten i Linköping (förutom Stångån då). Det är verkligen en speciell känsla med havet.

image61
Ser ut som vi hamnat mitt i en begravning men jag lovar att han har legat där ett tag. "Han" är Augustin Ehrensvärd och var den som planerade byggandet av fästningen.

image65
Om man beställer via Internat kan man få sitt eget koordinatsystem uppritat mitt på himlen. Vill man ha en andragradskurva också kostar det extra.


Efter Suomenlinna var det barhopping, även känt som pubcrawl. Blev dock inte så mycket hoppande för oss och enda anledningen till att vi mer eller mindre kröp till metron efter tredje baren var att vi var så trötta efter en intensiv vecka och för mycket frisk luft under dagen. Min favorit var iaf första stället där de hade tapetserat taket med bilder på de gamla finska marksedlarna. Några av psykologstudenterna berättade för oss vilka de var och vad de hade gjort men för tillfället minns jag bara Jean Sibelius (kompositören) på 100-lappen och Alvar Aalto (han med vasen och finlandiahuset) på 50-lappen.
image66


image67



Man lär sig något nytt varje dag (eller typ 10 miljoner saker om man är här). För alla er som någonsin undrat hur en rulltrappa ser ut under själva trappan har jag här svaret:
image68


image69

Metron. Jag skojar inte när jag säger att sätena (och vagnarna dessutom) verkligen är sådär knalloranga. Helt galet. Lite charmigt också att de bara har en enda metrolinje i hela stan. Den delar iofs upp sig på två korta snuttar i östra delen, men annars är det svårt att åka fel med tanke på att man bara behöver hålla koll på två riktningar. Det är förresten Christin på den här bilden, tror det kan vara den första på henne jag lagt upp.

Skrattade så jag höll på att gå åt när vi gick av metron sen för det var en kille där med en stor, relativt tjock, labrador som bara hade en halv svans. Såg otroligt komiskt ut. Den måste nästan ha klämt svansen som valp eller nåt för man kuperar inte svansar så det fortfarande är kvar 20 cm. Det bästa var att när jag precis hade slutat skratta åt hundstackarn (jag är väldigt förtjust i labradorer så det var egentligen inte illa ment) kommer en kille med världens underligaste frisyr och jag sätter igång igen. De andra har lärt sig att jag är rätt underlig nu så de skrattade nog mer åt mig än hunden och killen. Vi var dock alla överens om att den frisyren kvalade in bland saker som borde vara på vykort över Helsingfors sevärdheter eftersom de andra hade sett honom redan en gång tidigare.

För er som känner er sugna på staden är detta alltså vad som erbjuds: hundar med halva svansar, underliga frisyrer och tyskar i lederhosen. Enjoy!

Bilder från staden

Tänkte lägga upp lite bilder här så ni får se var jag håller hus om dagarna. Eller iaf var jag ska börja hålla hus så fort kurserna börjar.

image27
Här har vi vad man ser av psykologiinstutitionen från gatan. Rätt coolt när man kommer nerefrån backen och ser huset torna upp sig sådär.

image28
Och här är backen sedd i nedåtlutning med Thekla och Vera som idkar hopp-och-skutt-dans. Längst där nere ligger hamnen och innan dess till höger finns senatstorget med bl.a. domkyrkan.

image26
Det här är den gamla psykologibyggnaden (D-huset). Vi yrade runt där när vi var på visning men ärligt talat hittar jag ingenting däri. Vet dock att sektionsrummet ligger i källaren tillsammans med en datasal.

image29
Översta våningen i tegeldelen i mitten bor KogVet. Där var vi igår och fick vårt utbytescurriculum med kurser som vi kan välja att läsa iår. Jag blev lycklig när jag såg att de hade en designkurs på 10 ECTS. Är nån form av tekfak-kurs dock så jag får väl ha en snabbgenomgång av kognitiv psykologi innan vi börjar producera prototyper.

image30
Utsikten från matsalen i Minervahuset slår det mesta vi har på LiU, även om själva Minervahuset är rätt sterilt och tråkigt. Fick bara blurriga bilder därifrån så jag lägger upp någon gång när jag har tagit nya.

image32
Här är iaf en bild från Minerva. Kolsvarta trappor (som förvisso blänker i ljuset på den här bilden ) och halvgenomskinliga trappsteg i frostat glas. Arkitekten måste ha varit väldigt nöjd med sig själv där.

image34
Jag ser lite mupp ut, men det räknas iaf som bildbevis på att jag faktiskt har varit på senatstorget. Bara för att kyrkan är så grym när solen lyser på den kommer här en till bild =)

image35
Jag har absolut ingen aning om vem killen i förgrunden är, men i sann Finlands-anda kan vi kalla honom Jussi. Han ser faktiskt väldigt mycket ut som om han heter det, tycker ni inte?

Nu över till lite smart vardagsdesign i sann Fabian-anda ;) Vi satt på McDonald's igen (ok, jag skäms) och gör vad som är brukligt där, när jag fick syn på deras superroliga brickor. Nedan visar jag deras förträfflighet.
image36
Det fina med dessa brickor är att man kan tippa brickan rätt mycket innan prylarna ramlar av. Nu har jag iofs fuskat lite och druckit upp 3/4 av vattnet i muggen, men ni fattar. Vad är då hemligheten?
image37
Jo, ena långsidan har högre kant än den andra vilket samtidigt gör dem grymt sköna att bära. (Thekla föredrar att vara anonym på den här bilden eftersom hon tycker att hon ser knas ut.)

Det tråkiga med brickorna är dock att det är i princip omöjligt att lyckas skaka av allt från brickan och ner i papperskorgen med en snygg "donkensnärt" utan att ta hjälp av andra handen eftersom allting fortfarande ligger kvar. Det som ändå räddar dem från total förnedring är att de fortfarande är staplingsbara oberoende av vilket håll man lägger dem åt (nåja, inte upp-och-ner eller på tvären såklart).


Min favorit från några dagar tillbaka är dock kölappsautomaten i mataffären under järnvägsstationen. Tillåt mig demonstrera:

image39
Ingen beskrivning nödvändig egentligen förutom att jag för syns skull tryckte ut en kölapp så ni skulle se var den hamnade. Snusket på ovansidan ansvarar inte jag för.

Det var allt tillsvidare. Imorrn blir det kanske bilder från Suomenlinna där vi var idag och lite från pubcrawlet också om vi har tur. Tills dess säger jag hyvää yötä och går och lägger mig. (Nästa vecka börjar finskakursen)

Soffliggare och finsk design

Orentation Course idag igen. Funderar dock på att döpa om den till finska mästerskapen i kassa presentationer. Presentationerna är så dåliga att folk börjar prata med varandra i normal samtalston under tiden. Lite oförskämt från båda håll, men men. Var dock en kille från en debattklubb som var helt sjukt grym (föga förvånande). Han fick både mig och Thekla att känna oss inspirerade och det krävdes 15 minuters ömsesidigt övertygande om att vi inte skulle gå med eftersom vi verkligen inte tycker om sånt. Fick äntligen information om gym och träningsanläggningar idag också. Tillåt mig vara ond: ett 12-månaders träningskort här kostar 68 euro. Moahaha. Det är nästan så det är värt att köpa ett bara för att faktiskt ha råd att inte använda det sen ;)

Fick jordens magkramp idag efter lunchen så när de andra sprang iväg på olika håll i stan för att fixa bankkonton och diverse hyreskontrakt samt klaga på att ett av husen är invaderat av myror (husdjur!) så fick jag snällt stanna kvar på universitetet. Intog en av sofforna och det tog inte lång tid innan jag började somna. Tyckte det var lite pinsamt att lägga sig och sova på en soffa där alla kunde se mig, så jag flyttade till en annan... där alla fortfarande kunde se mig. Klart godkänd sovkomfort!

Vaknade till när telefonen ringde, Christin hade gått lite vilse men jag kunde inte hjälpa henne eftersom min mentala karta över Helsingfors bara täcker vägen delar av mannerheimsgatan. Gick en sväng på stan sen innan vi skulle träffas vid Stockmann "under the clock" för att åka och titta på studenternas hälsocenter (eller något liknande) och hittade en en bunt roliga affärer. Eftersom jag valde det värsta shoppingdistriktet och alla butiker innehöll finsk design av världsklass så kostade givetvis allt skjortan, sidenslipsen och manchettknapparna. Hittade kalavala-affären som jag egentligen var ute efter när jag sprungit unionsgatan upp och ner två gånger. Fick slag när jag såg hur dyrt det var, men passade på att ta en massa brochyrer. Hade egentligen tänkt titta mest på kalevala korus smycken, men blev helt såld på laponias istället. Den kanske var exponeringen med de upplysta glaspelarna och den blänkande metallen som gjorde det men jag har aldrig sett så vackra smycken förut. Blev helt betagen. Försökte hitta bilder på Internet, men de såg inte alls lika bra ut som i verkligheten. Lägger upp några bilder ändå så ni får en uppfattning.

image22
Contact, halsband

image23
Frost, ring

image24
Ibis, halsband

Det är underligt det här med finsk design, de flesta saker som jag tycker riktigt mycket om numera, avskydde jag när jag var yngre. Fick ett par kalevala koru-örhängen i studentpresent men jag vägrade använda dem tills i höstas eller våras när jag insåg att det faktiskt var rätt coola. Bronsbjörnar i öronen är inte alla som har! ;)

Jag tror att mycket av tjusningen med finsk design för mig är nedärvt och ingrott i hela mig efter alla resor till Finland. Min otroliga förtjusning så fort jag ser en Alvar Aalto-vas t.ex. beror förmodligen till 10% på att jag tycker den är snygg och 90% på att den står för något som representerar ett helt land och en hel släkt för mig. Förresten så hittade jag såna iskubsformar i en av butikerna. Ska köpa, men inte i den affären för där kostade allt 100 ggr mer än om man åker till själva glasbruket.

Utifall att någon inte har sett en Alvar Aalto-vas förut kommer här en bild. Det här är den som enligt mig har snyggast proportioner men annars är jag barnsligt förtjust i den blåtonat rökfärgade. Grymt snyggt med tulpaner i allihopa.

image25

Idag när jag kom hem hade de äntligen städat min lägenhet. Tyvärr hade någon missförstått mitt mejl för det var bara köket (vilket jag redan hade gjort) och badrummet som var städade men golvet hade fortfarande ketchupfläckar på sig. Jag orkade inte bry mig längre nu så jag skuttade över till Christin och lånade en hink så nu ska här skuras! Funderar på att möblera om men jag vet inte riktigt hur. Ska till IKEA med tyskarna på torsdag och köpa lite grejer först, sen får jag se. Är sjukt irriterande att inte ha en sänglampa men vanligtvis är jag så slut när jag lägger mig att jag ändå inte orkar läsa nåt.

Imorrn ska jag träffa amanuensen och en av professorerna (Krause) här och diskutera vilka kurser jag ska läsa och hur vi ska lägga upp mitt schema. Vera och Thekla har fått ihop ett som de är väldigt nöjda med men jag har just insett att jag har hamnat på helt fel universitet. Visste redan när jag åkte hit att de var väldigt inne på neuro, men förstod inte riktigt hur mycket förrän jag hörde tyskarna diskutera kurserna. Jag höll på att få slag, vad i hela friden var neuroinformatics och bioinformatics? Inget som jag tänker läsa iaf, är alldeles för mycket desginnörd för det och kommer inte ha någon nytta av dem i mitt framtida yrke. Var som en kallsup av surströmmingsspad när jag insåg att det knappt finns kurser här för mig att läsa för att få ihop mina poäng och jag frågade mig själv varför i hela världen jag hade sökt hit. Sen kom jag på att jag åkte hit för att lära mig finska och inget annat. Ja, med lite bonustango och -knivkastning också såklart. Finns inte så mycket jag kan göra åt saken egentligen, får skrapa ihop kurser från lite varstans, har iaf hittat två i semiotik som jag vill läsa. Behöver egentligen inte ta alla poäng heller, men jag vill ju inte bråka med CSN i onödan.

Kommer lösa sig ändå på ett eller annat sätt och jag tycker fortfarande att det var väldigt värt att komma hit för den här staden är verkligen helt underbar. Hehe, vi får se hur jag tycker sen när det börjar bli minusgrader och smekmånaden är slut. Jag får väl helt enkelt tända några extra värmeljus i Pentik-lyktor och köpa en gosig aarikkafilt ;)

Förresten köpte jag BÅDE chokladpudding och lördagskorv idag. Lycka =)

Lägenhetspimp och StuFF-befriad fest

Blev ingen tur till Suomenlinna idag p.g.a. skruttväder. Hmm... precis när jag skrev det där började solen lysa som aldrig förr. Nåja, det blåser ändå för mycket så vi stannar hemma. Tänkte fixa iordning min lägenhet idag och det gick rätt bra tills jag av nångon anledning parkerade mig framför datorn. Måste iaf hinna klart till kl 18 för då kommer tyskarna hit och dricker te.

Var på psykologfest igår. Vi träffades på järnvägsstationen och fick stå och vänta i en timme på alla andra eftersom Timo sagt fel tid till oss. Killen är helt underbar, han dricker inte alkohol och ber i princip om ursäkt för det hela tiden och säger att om vi vill dricka så är det verkligen ok och vi ska inte känna oss hindrade bara för att han inte dricker. Sen står han alltid med en cigg i munnen om han inte istället står och bäljer i sig coca-cola light. Jag lovar att han snittar på 5 liter om dagen för han har alltid minst en 1,5-litersflaska i ryggsäcken. Han lyckas alltid stressa upp sig för ingenting trots att man när man bara tittar på honom tror att han är helt lugn. Nollegruppen börjar redan få separationsångest från honom och har tjatat om att vi måste få fortsätta träffa honom när kurserna väl drar igång.

Iaf, medan vi väntade på resten av folket, d.v.s. de inhemska psykolognollorna, gick vi ner i mataffären under stationen och köpte öl, kaffe och karelska piroger. Jag trodde jag skulle dö så gott det var. Pirogen alltså. Det var min första sen jag kom hit och nu har jag i princip ett kroniskt sug efter dem. Såg en jättespännande kölappsmaskin där också som jag måste lägga upp en bild på någon dag.

Trots att vi varit där en timme för tidigt höll vi nästan på att missa bussen. Åkte ut till nåt studentbostadsställe där de hade lånat ett uppehållsrum och knökade in allt folk där. Lite lagom mysig nollep-stämning med faddrar som sålde öl till nollorna och bjöd på tilltugg. Sen skulle vi leka lekar och det märktes att inte StuFF varit där och härjat med något 14-sidigt regleringsdokument för vad man får leka eller inte. En av lekarna gick ut på att gissa vilken av faddrarna (av vilka alla satt i styrelsen eller liknande) som hade gjort en viss sak. Vi fick höra saker som "sovit i en militärbarack i Östtyskland", "åkt fast för vapensmuggling" samt "sålt droger till minderåriga".

Det var fem grupper, varav vi utbytare fick vara en egen, och för varje tävling man vann fick man en flaska sprit. Eftersom vi var sämst på alla tävlingar (skyller på språkbarriären) men ändå fick en flaska räknade vi ut att man egentligen inte behövde vara bäst i en tävling, man fick sin flaska ändå till slut. Sista leken gick ut på att vi fick 4 underliga psykologitermer av typen "mental hygien", "messing phase", "komplext fullkomligande" osv, som vi skulle peta in i dialogen på något sätt. Eftersom vi var riktigt kassa i jämförelse med de andra (som iofs körde på finska, vilket vi inte förstod ett ljud av) men ändå fick en flaska, döpte vi den till vår "pity-bottle". Någon ond person hade varit i Tallinn och köpt "kaptenens vin" som såg ut som mörk öl blanda med vin och smakade fisherman's friend. Vi lyckades skicka den några varv så vi inte behövde dricka hela själva.

Från det lilla uppehållsrummet tog vi oss tillbaks till järnvägstorget och in på någon krog där. Helt ok ställe med ok musik och mysig inredning. Fick höra sämsta raggningsrepliken någonsin av en av de andra nollorna från festen. Han bad att få mitt nummer så han skulle kunna ringa mig sen och öva upp sin svenska lite. Haha, nice try, men jag lär inte ut den typen av ord.

Det är lite underligt här i Helsingfors för jag kom hit med inställningen att jag skulle kunna klara mig helt på att prata svenska, men att jag skulle undvika det i största möjliga mån eftersom jag inte behöver träna upp det språket. Det visade sig rätt kvickt att jag var helt fel ute och det blev definitivt klartgjort när jag var på magistraten (någon typ av förvaltningsmyndighet) för att fylla i papper om att jag bor här och kvinnan bakom disken blev jättenervös och började staka sig när jag frågade om hon pratade svenska. Så English it is och inget annat. Spelar ingen roll att hälften av skyltarna är på svenska för det är ingen som kan språket ändå. Är iofs rätt skönt så slipper jag bli frestad, men jag behåller gärna skyltarna för det är komplett omöjligt att komma ihåg ett gatunamn om man bara hör det på finska ;)

Återhämtning

Ok, nu har det varit dåligt med bilder ett tag så jag ska åtgärda det på stört. Var ju på finska fyrverkerimästerskapen igår kväll och det var helt otroligt vackert. Tror människan har en inbyggd tillfredsställelsegen som aktiveras när man står och gapar upp mot himlen och säger "ooooooh" konstant i en timme. Det var 5 lag som tävlade. Lag nr 3 var allas vår favorit tills vi såg det sista laget som sopade natthimlen totalt med de andra. Lag 5 vann till slut och lag 3 kom 2:a så vi kan konstatera att rätt bidrag vann =)

Tyvärr fick jag inte de monsterbra bilder som jag väntat mig men jag lägger några som är hyffsade och skickar med en bonuslänk med bilder och film som en av tidningarna hade på sin hemsida.

image14

Sjävla fyrverkeriet var inte så häftigt här, men man ser allt folk och var de skjuter ifrån. Det var avspärrat en bit in från vattnet för att man inte skulle komma för nära. Vi stod så att Finlandia-huset och parlamentet låg till vänster om oss och järnvägstorget och Helsingin sanomat (största tidningen) bakom. Det var riktigt häftigt om man vände sig om för då såg man fyrverkerierna spegla sig i glasväggarna till tidningsbyggnaden. Så här ser den ut i dagsljus. Oändligt mycket häftigare på natten när hela byggnaden är upplyst inifrån. Det var en helt sjuk känsla att gå förbi där och titta in på tillbakavägen. Man kände sig som en liten, liten insekt eller någonting som jag faktiskt kom att tänka på just då; som monsterna i Monsters Inc. när de hoppar runt bland dörrarna i det helt galet stora "dörrförvaringsrummet".

Lovar att ta ett kort på stället nattetid någon gång, min kamera ville bara inte riktigt den här gången.

image17


image15

Jag blev helt såld på det här lilla hjärtat. Undrar hur många blivande brudpar som beställde till sina bröllop ;) Tävlingen var samtidigt marknadsföring för de fem företagens produkter och jag kan tänka mig att en och annan blev lite sugen på att bränna av några av raketerna på kommande nyårsfest. Inte att man skulle ha råd med mer än kanske en eller två raketer för det var verkligen monsterstora. Tja, inte de som blev bra på mina kort, men de andra ;)

image16

Vi stod tack o lov på rätt sida av bukten. Hade man fått det där rökmolnet på sig hade man säkert fått gå på lungsanering i flera veckor efteråt. Annars var det väldigt klart och fint väder. Ja eller fint och fint... Tycker man det är kul med +9 grader i slutet av augusti så kan man nog klassa det som fint. Det roliga var att tyskarna var helt chockade och en av ESN-guiderna berättade att man måste ha dubbla sockor och vantar på sig för att inte frysa häcken av sig (vilket jag nästan lyckades med ändå) på vintern. Jag tror det är dags att offra den ordinarie vinterjackan till hösten och sen köpa en riktigt brutalt varm yllekappa till vintern. Lär ju inte vara några problem att hitta det här. Gympaskor hela vintern känns inte som ett alternativ det här året så jag får ta och göra något åt det med. Tack och lov finns det minst 3 stora varuhus här, Sokos, Stockmann och något-annat-som-slutar-på-"talo" plus ett antal gallerior.


Jag förstår varför alla alltid säger att man ska åka till landet de pratar språket man ska lära sig i, för man snappar upp ord hela tiden. Det roligaste var när vi satt på McDonald's i förrgår och läste på kaloriförteckningen på backsidan av brickbladen. Vi lyckades lära oss bl.a. äppeljuice (omenamehu), jordgubbsglass (mansikkajäätelö) samt det mest givande: texasbulle (texaspulla). Jag föreslog att vi skulle plugga in några av orden och sen försöka beställa på finska någon dag för att se vad vi skulle få.


Jag och tyskarna funderar på att åka över en sväng till Suomenlinna imorrn. Vi får se hur det blir med det för vår fadder Timo yrade något om att det redan var planerat ett tur dit ihop med alla psykologiutbytare. Tydligen ska det vara jättevackert där ute och väldigt lugn eftersom det inte finns så mycket bilar. Suomenlinna är en ö söder om Helsingfors (svårt att vara en ö norr om iofs...). Namnet är lite komiskt för den direkta översättningen är "finska slottet" men på svenska kallas det Sveaborg. Ligger en fästning där som bevakade hamnen in till Helsningfors förr i tiden. Är tämligen säker på att den byggdes när Finland hörde till Sverige men minns inte när. De nämnde det på bussturen igår men det försvann ur minnet direkt.

Annat vi såg på rundturen igår var såklart domkyrkan och allt annat runt senatstorget. Man har svårt att förstå att det bor en sån bjässe precis granne med universitetets huvudbyggnad och alla fotografier ser extremt fotoshopade ut, men jag lovar att det ser ut precis så här. Kyrkan byggdes under tiden Finland hörde till Ryssland, därav utseendet.

image20

Lite komisk kuriosa är att när de för 30-40 år sen skulle spela in en film om oktoberrevolutionen i Ryssland fick de inte tillstånd att spela in där det hade hänt eftersom deras vinkling av filmen inte föll ledningen på läppen. Istället spelades utomhussenerna in här på senatstorget i Helsingfors. Guiden (ja, eller mannen på det förinspelade bandet) berättade också att det från början var tänkt att kyrkan bara skulle ha en kupol, men när huvudarkitekten dog innan den var klar beslutade någon som var bättre än honom på hållfasthetslära att bygga till de fyra mindre kupolerna eftersom taket annars skulle ha rasat in. Tror det var tsaren som sen beställde in de extra pyntningarna av taket i form av de 12 apostlarna.

Jag tänkte gå in dit en dag och titta, vi får se när. Var där för några år sen med mamma och min syster och minns att det var väldigt kliniskt och kalt. I det avseendet föredrar jag dokmyrkan hemma, men man kan inte annat än stå och gapa och förundras över den där den står med sina gröna kupoler och fullkomligt dominerar torget.

Det absolut coolaste vi såg på rundturen var tempelkyrkan. Jag hade taket av den på ungefär 90% av alla vykort de säljer här men aldrig fattat vad det var. Själva kyrkan är liksom nedgrävd i berget och det enda man ser från utsidan är en rund stenmur och ett för tillfället svartbrunt (det lär ta ett tag till innan det blir grönt antar jag) kupoltak. Ingången är något förvirrande och hade inte guiden sagt till innan att det var en kyrka hade jag trott att det var en metrostation. När jag väl kom in höll jag på att sätta i halsen och Independece Day slog mig tämligen hårt i huvudet med en startmotor. Kyrkan var enorm; inte för att den hade sådär abnormt högt tak (för att vara en kyeka alltså) utan förmodligen mest för att det blev så mycket rymd i den. 22 km koppartråd i taket och låga glasväggar längs med ytterkanten (påminde rätt mycket om ett akvarium då faktiskt). Fantastisk akustik. De skulle ha en Bach- eller Händelkonsert (hon vi frågade visste inte) den kvällen men det var slutsålt och vi skulle på fyrverkeritävlingen så det hade inte gått ändå.
image21

Trots att jag aldrig går i kyrkan vid jul annars så skulle jag lätt kunna tänka mig att fira den i den här kyrkan i år. Helt otrolig byggnad.


Fler sevärdheter kommer när jag fått lite fler bilder. Ska iväg på psykologfest nu med Thekla och Vera och de andra i gruppen. Christin fick tydligen inte komma för hon är visst inte psykologistudent utan läser någon form av utbildningsvetenskap (ska alltså inte bli lärare) istället. Jag kommer bli sen, men det är något av vårt signum har vi märkt.

RSS 2.0