Bibliotek och Fazers café

Igår hittade jag paradiset på jorden (igen)... och dessutom två gånger. Vera ville gå till statsbiblioteket och låna lite skönlitteratur så vi träffades först i Minerva och åt lunch. Det fina är att lunch inkl. allt kostar 2,35 euro här (iofs lite beroende på hur många tallrikar och hur mycket dricka man tar) så vi köper i princip alltis mat på uni när vi är i stan. Jag är lite bitter att jag inte får laga mat och ta med i matlåda men mikrovägsugnar verkar vara en, om inte helt utdöd, så iaf utrotningshotad art här. Finns iofs en i sektionsrummet men med tanke på hur det ser ut där så är jag inte säker på att jag vågar använda den.

Jag fick följa med som tolk till bankomaten eftersom jag är den enda som känner igen sedelordet på finska. Ärligt talat vet jag inte ens om det står så, men det funkar när man trycker på den knappen iaf ;) Det roliga är att bankomaterna heter "Otto", precis som våran studentkoordinator på KogVet, så jag vet aldrig riktigt vart vi ska när vi ska till Otto.

Under tiden som jag passade på att höra mig för om en försäkring där började en asskön kille prata med tyskarna. Tror vi fastnade där i en timme och stod o flabbade åt honom mitt i banken. När jag säger banken menar jag inte ett vanligt trist bankkontor hemma med tankhöjd 2,40 m, jag menar den monsterstora salen i kompakt marmor med nationalromantiska statyer föreställandes "slit och hårt arbete" och en ekokapacietet som knäcker det mesta.

Väl på bibilioteket fick vi veta att de engelska böckerna fanns på våning 6. Vi var på ettan. Stööön. Thekla är inte så mycket för det här med hissar så det var bara att ta trapporna. Det verkar ha funnits måna underliga arkitekter i den här staden, i det här fallet hade han valt att kapa trappan på 3:e våningen. Spännande. Vi hittade en annan till slut iaf.

Biblioteket var helt sjukt mysigt, jag tror jag ska bosätta mig där. Tänk dig känslan man får precis när Harry Potter-filmen börjar (förutsatt att man faktiskt gillar dem) när musiken börjar spela. Ta mysigheten minus rysningarna (känns att rysa för ett bibliotkes skull) och du har känslan av att titta in i utrikiska avdelningen på ett av Helsingfors statsbibliotek.
image70
Tänkte parkera mig på golvet på översta våningen så fort jag har börjat någon kurs och måste plugga. Kombinationen av den där trappan och den låga takhöjden på våningarna utgör en spännande och lite förvirrande kontrast. För övrigt var det här trappan som sen gick hela vägen upp till 6:e våningen.

Ignosce mihi, pater, pecavi. Jag har syndat. Två gånger dessutom (om man inte räknar chokladen på Fazers för då slår mätaren i botten). Jag har pratat svenska. Till mitt försvar måste jag säga att det är svårt att förneka att man talar språket när man hivar upp ett svenskt körkort och bibliotekspersonalen ber om att få prata svenska istället för engelska eftersom hon är bättre på det. Sen har jag av någon anledning mejlat med Otto (inte bankomaten för den vet minsann inte vad svenska är) på svenska så jag åkte dit när jag skulle hämta ett papper hos honom. Började mejla på engelska efter det =)

Efter biblan var det tänkt att vi skulle gå till Engel Café vid sensatstorget eftersom det tydligen ska vara grymt gott. Att döma av de överfulla borden var det fler än vi som hade koll på det. Vi insåg situationens hopplöshet och gick till Fazers café istället. tårtorna kostade minst 5 euro hela bunten och en kopp choklad 3,20 men det var lätt värt det. Har aldrig ätit nåt så gott i hela mitt liv och chokladen var rena drömmen.
image71
Lägg märke till brickan. Såg ut som svart spets på och var helt galet passande om man såg resten av rummet.

image72
Varje bakelse ellet tårtbit var som ett litet konstverk, det var nästan svårt att äta upp dem. Vi tog varsin sort och sen smakade vi av varandra. Jag tog en med hallon och choklad och tyckte den var godast av alla eftersom man inte fick svår paltkoma efter en sked. Den mest spännande smaken var nog Christins som var choklad och chili (längst ner till vänster i bilden ovan).

Som med allt annat som verkar för bra för att vara sant så var det här det med. Envis som jag är var jag bara tvungen att dricka upp alla choklad och äta upp hela tråtbiten. Resultatet blev att jag fortfarande mår lite smygilla när jag tänker på chokladmousse. Tja, eller choklad, bakelser och grädde i allmänhet. Hoppas det går över till nästa fredag för då ska jag och Christin til Fazers chokladfabrik med ESN. Ingår provsmakning och rabatt i butiken =D


Igår fick jag mina sista flyttkartonger av min kusin och hennes man som var förbi en sväng. Blev också inbjuden på bastu + middag någong gång i oktober. Ska göra i ordning lägenheten helt idag och mejla lite lärare. Sen ikväll blir det te med tyskarna =)

Kommentarer
Postat av: Mia

Dregglade lagom mycket över bakelsebilderna :P

2007-09-07 @ 13:16:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0