På stan med mamma

Var på stan med mamma idag. Hade tänkt kika lite i affärerna men det visade sig att t.o.m. Stockmanns hade stängt på söndagar så det närmaste shopping vi kom var en turistbutik där de sålde glas från Kosta Boda, salladsbestick från Georg Jensen (dansk designer) samt julpynt.

Gick Norra esplanaden ner till salutorget och sen tillbaka och slog oss sedan ner på Café Esplanad som hade rykte om gigantiska sallader och kanelbullar. Ryktet visade sig stämma; kanelbullarna var groteskt stora och marängerna var ungefär lika stora som ett människohuvud. Inte var det särskilt dyrt heller om man tänker på att man får snyta ur sig nästan 20 kr för en kokosboll på caféerna hemma, medan bullarna här kostade 2-3 euro.

image106

Efter sallads- och bullfrosseriet gick vi till Kiasma, dvs moderna muséet. Underlig byggnad med en del riktigt skarpa, men oftast ohyggligt fula "konstverk". Modern konst är inget för mig, särskilt inte när någon slänger upp två ennyanssnorgula tavlor storlek 2 x 3 meter på väggen, bleker bort en liten fläck i ena kanten, döper det till nåt obegripligt och dessutom har mage att kalla det konst. Usch!

Lite bilder på byggnaden:

image107


Trappor är för mesar, vi bygger en ramp!

image108


Och från andra hållet...

image109


Lite spejsat måste jag ändå medge att det är. Kändes dock väldigt glest med utställningar (viket iofs var bra eftersom vi kunde smita ut därifrån mycket fortare då). Kändes mest som man gick dit för att se själva huset och inte tavlorna/fotona/videoinstallationerna. Fanns dock en del spännande vykort i turistshoppen på bottenvåningen som är värda att ta sig en andra titt på. Något jag däremot inte vill se igen var toaletten. Sjukt fula handfat. Jag väntade mig hela tiden att det skulle komma brunt vatten ur kranarna.

image110

Blääääää.



Lite bilder från Esplanaden och salutorget.

image111

Fest någon? Europaparlamentets informationskontor.


image112


image113

Jag är barnsligt förtjust i hus med mycket krusiduller och torn. Troligtvis därför jag tycker så mycket om den här staden.


image114

Hamnområdet med salutorget framåt till höger. Det ljusbruna huset en bit bort är svenska ambassaden. Uspenskijkatedralen syns i bakgrunden.


image116

Havis Amanda, Helsingfors mest toleranta staty. Varje år på Valborg (eller om det var 1:a maj) klär studenterna henne med blommor och sätter på henne en studentmössa.


Johan Ludvig Runeberg, Finlands nationalskald som bl.a. skrev texten till nationalsången och Idyll och epigram (alla som fått någon form av litteraturundervisning i skolan har garanterat läst minst en av dikterna i den samlingen). Står i parken mellan Norra och Södra esplanaden. Dagen till ära med en pippifågel på huvudet (fast med tanke på det ton fågelbajs han hade på huvudet så står den nog där ofta).

image120


Satt en kille i parken och var galet grym på att spela någon form av saxofon. Såg ut som en klarinett bortsett från att den var gjord i fel material och dessutom inte lät det minsta lilla som en. Antar det var en sopransaxofon eftersom den var så kort.
image119
Runeberg står längst bort. Fortfarande med pippin på huvudet. Galet kul eftersom det känns respektlöst på nåt vis.


image121

Såg en del caféer som hade stolarna och borden uppställda så här på sina uteserveringar. Schysst eftersom man kunde sitta och titta på folk som passerade på gatan framför. Tyskarna trodde att det kunde komma från Paris. Här en bild från Kämp café. Tyckte det var snyggt med alla växter och lite kul att de hade låst fast möblerna med en vajer.

Kommentarer
Postat av: Mia

ÅÅÅ, vill oxå ha megabulle som är lika stor som mitt face! =P

2007-09-24 @ 16:26:51
Postat av: Helene

Jag med!! Nöjer mig med ett ton choklad så länge ;-)

2007-09-24 @ 17:53:24
Postat av: Madde

Lilla bullen :P

2007-09-24 @ 21:45:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0