Gelékokning del 1

Det blir del 1 som beskrivs här eftersom vi inte fick ihop tillräckligt många små glasburkar för att hälla upp gelén på. Dessutom hade vi tänkt blanda med svarta vinbär också men vi hittade inga buskar och i affären kostade de minst 3,5 euro/litern vilket kändes lite väl dyrt med tanke på hur mycket vi behövde.

1. Spring som av en händelse på en buske full med vinbär och plocka ungefär en halv hink. (Passa på att plocka hallon också när du ändå är igång.)

2. Häll vinbären i den största grytan du kan hitta och tillsätt lite vatten.

3. Vänta på att det ska börja koka.

4. Vänta lite till och fundera på om bubblorna som börjar uppsluka bären räknas tillräckling mycket som kokning.

5. Inse att det kokar och låt göra så i ca 10 minuter. Fundera på om det alls blir någon saft av det här eller om allt bara är vinbärsskal och -kvistar.

6. Bygg - i brist på en riktig - en egen saftsil beståendes av något grovmaskigt tyg ni hittat i tygaffären runt höret, några gummisnoddar och en plasthink som förhoppningsvis tål temperaturer kring 90 grader. Ös upp bären utan att hälla kokande vinbärsgegga över hela köket. Gå sen och kläm oroligt på hinken lite då och då för att se att den inte smält ihop till en liten plastboll. Låt saften rinna av i ungefär en halvtimme och försök sedan att inte spilla alltför mycket gegg på mattan när resterna ska slängas i papperskorgen.


7. Häll upp saften på en petflaska som fortfarande luktar citronmineralvatten eftersom smaken inte gick att diska bort. Låt flaskan ligga i kylen i väntan på bättre tider och hoppas på att allt eventuellt mögel dog under kokningen eftersom det kommer ta låååång tid innan det blir något mer gjort av det här.

8. Inse att du inte har några glasburkar att hälla upp gelén på och gå ut och berätta för vänner och bekanta hur fantastiskt gott det är med barnmat så att du sen kan få de tomma burkarna av dem.

9. Under tiden dina vänner och bekanta äter barnmat tills de spricker kan du försöka komma underfund med hur du ska få tag i ett bra recept på gelé som inte innebär att du måste köpa 20 minipaket av Dansukkers gelésocker multi men samtidigt slipper stå och mäta upp pektin på egen hand.

10. Återkom med fortsättningen när punkt 8-9 är avklarade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0