Skridskoprinsessor

Eftersom affärer får för sig att stänga när det är röd dag fick vi hitta på annat på nyårsdagen. Var ju bara tvungen att visa tunnelbanan med sin charmiga orangea färg så vi hoppade av bussen lite tidigare och kröp ner i underjorden vid Sörnäinen.
image351
Man får lätt lite svindel i trapporna. Även om jag inte skulle testa så undrar jag alltid hur långt ner man skulle komma innan man dunsade i rulltrappan om man bara kastade sig rakt ut.

Sen 1:a december har de haft en skridskobana mitt på järnvägstorget. Jag har tänkt redan sen i somras, när jag först hörde talas om den, att jag skulle dit och leka lite Bambi, men jag hann inte innan jul så vi passade på nu istället. Man kunde hyra skridskor där och eftersom vi är fattiga studenter så fick vi lite rabatt på själva biljetten. För 7 euro hade vi den roligaste dagen på länge.

image352
Chang hade aldrig åkt förut men hon lärde sig på fem minuter. Jag ser ju sjukt stadig ut på de här bilden, men kombinationen av nyslipade skridskor och det faktum att jag totalt saknar förmågan att bromsa, gjorde mig farligare än Jack Uppskäraren på isen. Mestadels hängde och klängde jag i ena änden av Mikaels arm och så fort han släppte kunde jag befinna mig i vilket hörn som helst av banan. Ramlade eller körde aldrig på någon, men jag lärde mig säga "Akta! Svensk på väg!" på finska bara utifall att. Det är i naturliga vardagssituationer man lär sig de viktigaste uttrycken i nya språk.

image354

Lina och Mikael var som födda på isen, men några som förmodligen t.o.m. tillverkats på den var två ungar på sådär en 4 år som åkte som inget jag någonsin sett förut. Iklädda hockeytröjor och hjälmar med nät och en skridskokontroll bortom denna värld hade de lätt platsat i landslaget om det inte varit för att de knappt var en meter långa. Behövdes ingen hjälpställning till dem inte, men Chang ville hela tiden att vi skulle skaffa en till henne.
image356

image355

image357

image358
Rosiga kinder. Efter ungefär en timmes åkande började det kurra i magen så vi gick till Asematunneli under stationen och köpte lite piroger och pastejer innan vi lunkade iväg till Café Java och drack varm choklad och kaffe.
image359

image361
Potential för en efter-jobbet-öl eller -drink finns.

image360
Sluuuuurp!

För att inte totalt gå vilse i fettförbränningsprocessen beslutade vi oss för att klättra upp i Torni igen och titta på utsikten. Givetvis klättrade vi med hissen.

image374
Först gäller det bara att hitta rätt. Den här vägen ska man tydligen inte ta för det är en omväg. Det gick bara inte att förklara vad det var som var så kul med den här skylten eftersom vi inte kom på något vettigt kort ord för "vägen är omlagd p.g.a. reparationen så du måste ta den här istället för att komma fram".

Helsingfors by night och air.
image364

image363

image365

På vägen tillbaka sprang vi på hetaste nyårsklänningen i ett skyltfönster. Tänk om man ändå kommit på idén med att klä ut sig i lila julgransglitter dagen innan!
image364

Mycket ska man se innan ögonen trillar av med ett av de trevligare inslagen i Helsingfors gatukonst är det här växthuset fyllt av rosor som bara stod där en dag. Rutorna är lite underliga så om man inte stirrar in genom en i taget blir man lätt lite kalejdoskopig i huvudet.
image366
Först trodde jag bara det var ett trevligt inslag i stadsbilden, men efter att ha tagit en närmare titt och sett nakna barbie- och ken-dockor hängandes upponer och i varandra mitt bland blommorna, samt några plastleksaker av typen "gris", "gigantisk myra" och "monstergorilla" var det inte svårt att lista ut att det rörde sig om ännu en attack av den moderna konsten.
image373

image368

Tog svängen förbi Kiasma och Mannerheim på sin häst och hamnade inuti Helsingin Sanomat-huset. Här snackar vi ljusgirlanger.
image369

image370
En pyntad ren hade de lyckats åstadkomma också. Visste inte att de hade affärer där inne, men så var det tydligen. Visste inte ens att det var öppet för allmänheten så sent på kvällen, men det var det tydligen också.

image371

Sista etappen på promenaden blev Finlandiahuset som så här i juletid var upplyst med rött och grönt. Tur för mig att vi gick dit och tittade för här slutar man tydligen fira jul den 6:e januari och sedan dess har huset varit vitt igen.
image372

Mikael skulle hem till sin syster där han sov sedan han sagt upp sin lägenhet, så han skuttade på sitt tåg till Espoo medan vi tog våran buss hem. Gjorde inget mer vettigt den dagen utan åt lite och började sedan ladda för morgondagens planerade shoppingrunda.

Kommentarer
Postat av: CocoBäri ;)

Bär tar med glädje invigning på att komentera denna blogg^_^ *Skrattar* Nog var det kul att läsa om finlandsresan alltid:P Nästan som man vill tillbaka.. Hope to se u soon

2008-01-14 @ 22:31:55
Postat av: Linda

Kalejdoskopig? :D Vad bilder du tar, men mkt fina sådana! Nyår verkade blivit mkt lyckat trots brist på konversation. Hoppas du har tid för mig i din extremt proppade vårplanering :p

2008-01-16 @ 10:13:52
Postat av: Johanna

Tackar tackar. De flesta skridskobilderna står dock kexet för och så norpade jag några kort från Chang också.

2008-01-16 @ 19:00:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0